Kaip knyga atkeliauja pas skaitytoją? Neįtikėtina patirtis iš įvairių pasaulio šalių

Turbūt, ne vienam teko girdėti apie bibliobusus, kurie pristato bibliotekos leidinius ir net teikia įvairias paslaugas tiems skaitytojams, kuriems sudėtinga patiems ateiti į biblioteką. Nusprendėme pasidalyti neįtikėčiausiais ir inovatyviais būdais pasiekti skaitytoją.

Biblio(?)kupranugaris



Nuo 1996 m. Šiaurės Rytų Kenijoje teikiama neįprasta paslauga - knygas skaitytojams, išsibarsšiusiems po visą regioną, pristato 12 kupranugarių. Iš tiesų, tai įdomus būdas prisitaikyti prie vietos specifikos ir skaitytojų gyvenimo būdo. Knygos į kupranugarių "nešiojamą" biblioteką dovanojamos pačių autorių ir įvairių labdaringų fondų. Pati bibliokupranugario idėja ganėtinai pigi ir pritaikyta įvairiems regiono ypatumams - karščiui, nepravažiuojamiems keliams ir kt. Apie bibliokurpanurarius Afrikoje net parašyta knyga "The Camel Bookmobile"

Bibliolaivas

Bangladeše, kurio gyventojai nuolat negali patenkinti net būtiniausių poreikių dėl sezoninių potvynių, sugalvota bibliotekų paslaugas perkelti į laivus. Tokį projektą inicijavo nepelno organizacija Shidhulai Swanirwar Sanghstha, kuri kartu su rėmėjais plukdo į įvairias gyvenvietes bibliotekas bei mokyklas laivais, aprūpintais moderniausia įranga.


Laivas-biblioteka, šaltinis: http://www.shidhulai.org/

Ši idėja buvo ne kartą pripažinta ir įvertinta. Vienas iš apdovanojimų įteiktas 2005 m. Melindos ir Bilo Geitsų fondo.

Skaitmeninis bibliobusas

JAV viešosiose bibliotekose kursuoja neįprastas bibliobusas. Iš išorės viskas atrodo labai tradiciškai, tačiau teikiamos paslaugos - kitokios. Skaitmeninio bibliobuso lankytojams siūloma nemokamai įkelti iš kompiuterio elektronines knygas, garsines knygas, garso ir vaizdo įrašus.


Skaitmeninis bibliobusas, šaltinis: http://www.digitalbookmobile.com/


Bibliobusas įrengtas moderniausiais skaitmeniniais įrankiais. Skaitytojai gali naršyti, kopijuoti, peržiūrėti ir klausytis įrašų, elektroninių knygų pasitelkdami bibliobuso kompiuterius.

Parengta pagal:

Camel Book Drive [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2010 m. balandžio 19 d.]. Prieiga per internetą: http://camelbookdrive.wordpress.com/

Digital bookmobile [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. balandžio 19 d.]. Prieiga per internetą: http://www.digitalbookmobile.com

Shidhulai Swanirwar Sanghstha [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2010 m. balandžio 19 d.]. Prieiga per internetą: http://www.shidhulai.org/

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai