Cenzūra bibliotekose ir mintys apie profesinę bibliotekininko etiką

Mieli tinklaraščio skaitytojai,

pasibaigė apklausa, kuria siekėme išsiaiškinti ar Lietuvos bibliotekininkai susiduria su cenzūros problema. Apklausoje dalyvavo 31 dalyvis. Dėkojame visiems bibliotekų darbuotojams, atsakiusiems į klausimus.


Paaiškėjo, kad daugelis bibliotekų darbuotojų nesusidurė su cenzūra, tačiau kai kuriuose bibliotekose ji vis dar aktuali. Net 13% atsakiusiųjų pažymėjo, kad jiems teko susidurti su prašymais pašalinti leidinį iš bibliotekos fondų ar apriboti jos prieinamumą.

Cenzūros problema atrodytų nesuderinama su šiuolaikinių demokratinių visuomenių gyvenimu. Tačiau netgi demokratiškiausios šalys vis dar susiduria su cenzūros atvejais. Užsienio šalyje duomenis apie leidinius, kuriuos buvo prašoma pašalinti iš bibliotekos fondų ar kitaip riboti jų naudojimą, kaupiami ir viešinami. Pavyzdžiui, Amerikos bibliotekų asociacija (ALA) jau daug metų kaupia statistinius duomenis apie cenzūros atvejus. Kanados Knygų ir periodinių leidinių tarybos Intelekto laisvės komitetas taip pat pateikia informaciją apie cenzūrą Kanadoje svetainėje Laisvė skaityti (angl. Freedom to Read).

Kas gi dažniausiai cenzūruojama? ALA 2001-2008 m. duomenų apie cenzūros atvejus analizė parodė, kad su cenzūra dažniausiai susiduria viešosios ir mokyklos bibliotekos, kurias daugelio atvejų knygas pašalinti iš fondų prašo vaikų, skaitančių bibliotekoje, tėvai. 2001-2008 m. buvo prašoma šalinti tokio turinio leidinius:

1225 - atvirai kalbama apie seksualumą, aprašomos seksualinės scenos
1008 - netinkama, įžeidžianti kalba
720 - knygos netinkamos t.t. amžiaus grupei
458 - smurtą aprašantys leidiniai
269 - knygos apie homoseksualumą

Ir Kanadoje, ir JAV kasmet organizuojami skaitymo laisvę propaguojantys renginiai, skirti paviešinti cenzūros problemas ir įtvirtinti intelekto laisvės svarbą. Kasmet ALA rengia Draudžiamų knygų savaitę (angl. Banned Books Week), o Kanadoje vyksta Skaitymo laisvės savaitė (angl. Freedom to Read Week).

Lietuvos viešoje erdvėje diskusijos apie cenzūrą ir, apskritai, apie bibliotekininko profesinę etiką vyksta retai. Taigi norėtumėme prisidėti prie bibliotekininko profesinės etikos problemų ir temų matomumo paskelbę VU Komunikacijos bibliotekininkystės ir informacijos studentų ketvirtakursių žemėlapius, sukurtus išklausius šios tematikos kursą. Tai pavasariški, humoristiniai apibendrinimai, kurie parodo svarbiausius profesinės etikos aspektus, kurie labiausiai įsiminė studentams. Parengta pagal:

Freedom to Read [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. balandžio 24 d.]. Prieiga per internetą: http://www.freedomtoread.ca/

ALA banned and challenged books [interaktyvus]. 2010 [žiūrėta 2010 m. balandžio 24 d.]. Prieiga per internetą: http://www.ala.org/ala/issuesadvocacy/banned/index.cfm



Komentarai

  1. Nežinau, kaip bibliotekose, bet man dažnai tenka diskutuoti su savo kolegomis apie norus "panelių" ir pan. žurnalų pakeisti "teisinga" literatūra. Mano nuomone, tai cenzūros lengva forma, paslėpta po rūpesčiu racionaliai naudoti viešąjį finansavimą...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai