Rock&roll bibliotekininkas Vilniaus knygų mugėje 2010 – dizaino naujovės ir provokuojanti diskusija

Tikriausia, mūsų skaitytojai pastebėjo atsinaujinusį Rock&roll bibliotekininko dizainą ir naują logotipą, o gal ir turėjo galimybę stebėti mūsų tinklaraščio komandos darbus ir renginius Vilniaus knygų mugėje 2010. Papasakosime, kaip gimė ir buvo įgyvendintos visos naujos idėjos, paeiliui.

Parengiamieji darbai ir naujos dizaino idėjos

Rengdamiesi pristatyti tinklaraščio idėją Vilniaus knygų mugės renginiuose sumanėme sukurti R&R bibliotekininko projektą pristatantį plakatą. Ši idėja virto ne tik akį traukiančiu plakatu, bet ir nauju tinklaraščio simboliu. Už spalvingą plakatą ir naują logotipą turime dėkoti mūsų komandos narei Jurgitai Kunigiškytei ir dailininkui Tadui Gindrėnui, kuriems bendradarbiaujant ir gimė linksmos šokančios figūrėlės bei vinilinė plokštelė – naujas R&R tinklaraščio simbolius. Aišku, plakato personažų kūrimas pareikalavo visų komandos narių kūrybiško indėlio dalyvaujant fotosesijoje – galbūt, kai kas iš jūsų gali nesunkiai mus atpažinti :).

Vinilinė plokštelė atspindi kelias idėjas, būdingas mūsų projektui:

Dinamiškumą bei pokytį – plokštelės sukurtos tam, kad suktųsi, tik tuomet girdime muziką. Taigi, simboliškai, ir bibliotekininkystėje išgirsime „muziką“, arba tą rezultatą, kurio labai laukiame ir formuojame savo vizijose, tik tuomet, kai pradėsime veikti ir galėsime būti atviri pokyčiams – ne bijoti jų, o jais pasinaudoti.

Optimizmą ir konstruktyvumą – džiaugsmu trikštančios plokštelės spalvos rodo, kad optimizmas yra viena iš svarbių savybių, kuri leidžia mums pamatyti galimybes, o ne koncentruotis į trūkumus ir viską neigti. Tikriausia, konstruktyvumas irgi labai susijęs su optimizmu, nes tik tuomet, kai tikimės, jog galima keisti ir tobulinti dabartinę būklę, galime būti konstruktyvūs.

Kūrybiškumą – ir pati plokštelė, ir jos spalvos demonstruoja netipišką požiūrį, nestandartinius sprendimus. Kūrybiškumas – tai ne tik būdas žvelgti į pasaulį, tai dar ir būsena bei tam tikras požiūris į savo darbą. Žmonės, kurie svajoja sukurti kažką ypatingo, darbe būti kūrėjais, paprastai padaro didžiulę įtaką savo profesiniai sričiai. Pagaliau, kūrybiškumas yra ir palinkėjimas kiekvienam profesionalui: juk taip gyventi – eksperimentuoti, patirti, mokytis, generuoti idėjas – yra labai įdomu :).

Naujas tinklaraštį pristatantis plakatas Knygų mugėje buvo viešinamas įvairiais būdais. Pirmiausia, plakatas pasirodė Komunikacijos fakulteto leidinių stende. Antra, pristatėme tinklaraštį Vilniaus universiteto bibliotekos konferencijoje „Mažiau yra daugiau“. Ir trečia, tinklaraščio plakatą demonstravome ir kvietėme bibliotekininkus dalyvauti šioje iniciatyvoje diskusijoje „Šiuolaikinės bibliotekos ir bibliotekininko tapatumas: kas mes esame?“

Rock&roll tinklaraštis Vilniaus universiteto bibliotekos konferencijoje

Knygų mugėje pirmąjį plakatą padovanojome Vilniaus universiteto bibliotekai, o tinklaraštį pristatėme profesinei bendruomenei sugužėjusiai į konferenciją „Mažiau yra daugiau“ pasidžiaugti bibliotekos pasiekimais ir naujais projektais. Iš tikrųjų, esame dėkingi už galimybę pasvarstyti, kas R&R bibliotekininko projekte buvo „mažiau“ ir „daugiau“. Prisiminus pačią tinklaraščio kūrimo pradžią galima pasakyti, kad išteklių investavome mažai – neturėjome įspūdingo biudžeto (tiesa pasakius, jo apskritai neturėjome), nuo pat pradžių ir iki šiol naudojama nemokama tinklaraščio platforma Blogger. Tačiau siekiame ir gauname daug – sukurti idėjų forumą, laisvą, interaktyvią ir kūrybišką bendravimo terpę bibliotekininkystės studentams, profesionalams bei mokslininkams. Apie R&R pristatymą Vilniaus universiteto bibliotekos konferencijoje paskaityti ir nuotraukas pasižiūrėti galima bibliotekos tinklaraštyje.

Tinklaraštis viešoje diskusijoje „Šiuolaikinės bibliotekos ir bibliotekininko tapatumas: kas mes esame?“

Dar vienas renginys, kuris atspindėjo tinklaraščio projekto idėjas ir kuriame turėjome progą pademonstruoti plakatą bei pakviesti dalyvius jungtis prie mūsų skaitytojų ir autorių bendruomenės, buvo Bibiotekininkystės ir informacijos mokslų instituto (Komunikacijos fakultetas, Vilniaus universitetas) organizuota viešoji diskusija, skirta šiuolaikinės bibliotekos pakitusių vaidmenų ir biblotekininko profesinio tapatumo apmąstymui.

Šiek tiek plačiau apie pačią diskusiją – ją organizavome norėdami paskatinti bibliotekininkystės profesionalus apsvarstyti, kaip jie mato save kitų informacijos profesijų kontekste, ką nori pranešti apie bibliotekos vaidmenų pokyčius visuomenei. Taigi tai dar viena „rock&roll” idėja, provokuojanti bendrauti, ginčytis ir rasti naujus sprendimus.

Diskusijoje buvo pristatyti trys pranešimai:

Ramunė Petuchovaitė kalbėjo apie bibliotekos vaidmenų kaitą ir tapatybę.

Zinaida Manžuch svarstė apie tai, kuo bibliotekininkas išsiskiria iš kitų informacijos profesijų.

Bibliotekininkystės ir informacijos bakalauro programos ketvirtakursiai Šarūnas Česna, Aurelija Ažaneckaitė ir Redvita Razmianecaitė pristatė specialiai diskusijai parengtą tyrimą „Bibliotekininko portretas elektroninėje spaudoje“, kuriame apibendrino, kaip bibliotekininką mato visuomenė.

Gausiai susirinkusi dalyvių bendruomenė iš pradžių kuklinosi, bet paskui pradėjo kalbėti apie tai, kaip įsivaizduoja ir mato save kaip profesionalus, ką reikia daryti, kad šis profesionalo įvaizdis pasklįstų plačiau.

Taigi logiškai priėjome prie R&R idėjos kaip profesijos atspindžio. Vienos iš diskusijos dalyvių, Amerikos informacijos centro direktorės, Margaritos Juzonienės, manymu, šis požiūris ir idėja turėtų būti panaudojami ir profesiniuose bibliotekininkystės leidiniuose.

Taigi tikimės, kad R&R „virusas“ plinta...

Komentarai

  1. Dar tik kvepia pavasariu, o jūs jau taip atsinaujinusios! Super!

    AtsakytiPanaikinti
  2. O kur komentarai bibliotekininko įvaizdžio žiniasklaidoje tema? :) būtų smagu išgirsti vieną kitą nuomonę...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šarūnai, tyrimas tikrai įdomus! Džiugu, kad prisidedi prie įvaidžio gerinimo. O yra dar ką veikti šioje srityje. Tikimės, kad padėsi mums ir toliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šarūnai Č., viskas būtų buvę įdomiau, jei būtų truputį gyviau pateikta, kryptingiau pakomentuota ir skidrės būtų buvusios įskaitomos toliau stovintiems - labai jau tankiai sukištas tekstas. O tyrimas - super.

    Klausytoja

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai