Aprangos kodas: kaip bibliotekininkas turėtų atrodyti darbe?

Ir vėl tinklaraščio skaitytojai pradžiugino mus įdomia nuoroda. Šį kartą dėkojame Aušrai, atsiuntusiai pramoginio elektroninio žurnalo VICE straipsnį, o tiksliau, eksperimentą bibliotekininkų aprangos tema. Dizainieriai pamėgino aprengti šešias Stokholmo bibliotekose dirbančias bibliotekininkes.



Šaltinis: VICE FASHION - SWEDISH LIBRARIANS, http://www.viceland.com/int/v13n12/htdocs/fashion_uk.php

Įdomu tai, kad paieškojus informacijos apie bibliotekininkų požiūrį į aprangą arba aprangos kodą bibliotekose, pavyko rasti labai mažai išteklių šia tema. Apranga dažniausiai minima kaip viena iš stereotipinio ir nelabai pozityvaus bibliotekininko įvaizdžio dedamųjų. Tačiau, be abejo, ir bibliotekininko apranga, ir įvaizdis liberalizuojasi, tik pasigendama diskusijų šia tema. Bibliotekininko apranga svarbi etiketo problema, be to, ji siejasi su visos bibliotekos įvaizdžio formavimu, todėl tai profesinės diskusijos objektas. Pristatome minėtą eksperimentą skaitytojų teismui - komentuokite, juolab, straipsnyje yra nuotraukų (iš karto atsiprašome vyrų bibliotekininkų, nes dizainieriai kažkodėl jų neįtraukė į eksperimentą).

Kaip bibliotekininkas (-ė) turėtų atrodyti darbe?
Kokia (-ios) nuotrauka (-os) jums patiko/nepatiko labiausiai?

Tiems, kurie domisi bibliotekininko aprangos tema, siūlau paskaityti šiuos šaltinius:

NEAL, Raymond W. Dealing with dress codes [interaktyvus] 2000 [žiūrėta 2010 m. sausio 30 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libsci.sc.edu/bob/class/clis724/SpecialLibrariesHandbook/neal.htm

ROGERS, Michael. How do you manage? Case study: do clothes make the librarian? Library Journal [interaktyvus].2002 [žiūrėta 2010 m. sausio 30 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryjournal.com/article/CA252302.html

Komentarai

  1. kai pamačiau pirmąją nuotrauką vos neapsiverkiau... tikras stereotipas. O apranga priklauso nuo sąlygų (uždarbio ir darbo sąlygų). negali už bibliotekininko algą nusipirkti padoraus kostiumėlio, fonde su tuo kostiumėliu neilgai trinsies nes jis "susitrins" :) O dar jei šalta. Žiemą bibliotekoje turiu būti su dviem megztiiais, tai kur čia tas grožis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinau ką reiškia dirbti bibliotekoje, kurioje -10 laipsnių. Apsimuturiuoji striukėmis, šalikais, apsiauni trejas vilnones kojines. Kas tada ant kojų dar užtelpa? Ogi vyro šlepetės. Štai ir stiliukas. Kai išbyrės dantys, nebus už ką jų įsidėti. Tada dar gražiau atrodysime.

      Panaikinti
  2. Bet gal kostiumelis visai nebūtinas, ar net nepatartinas kai kuriais atvejais? Įsivaizduokite vaikų skyriaus bibliotekininką, dėvintį dalykinį klasikinį kostiumėlį - įtariu, kad vaikai iš vis prie tokio nenorės prisiartinti :). Iš tiesų, apranga gali būti puikiu būdu pranešti apie save ir savo organizaciją. Manau, didelės išlaidos jai ir nebūtinos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vienoje laidoje (nepamenu kokioje) prieš kokius metus ar du dizaineris kalbėjo apie seimo narių (moterų) apsirengimą. Ir pasakė: "jos yra nuobodžios kaip bibliotekininkės". Iki šiol pamenu, nes labai įsižeidžiau :) bet tame tiesos yra.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nors ir esu prieš "dress code'us" ir griežtus ir kiek konservatyvius reikalvimus devėti kostiumus/kostiumelius, nes viso labo tai tėra tik skudurai, tačiau kai kažkiek teko lankytis Europos bibliotekose, tai labai įsiminė Amsterdamo viešosios bibliotekos http://www.oba.nl/ darbuotojų apranga - labai skoningi ir suderinti juodos/raudonos spalvos kostiumai, su kuriais bibliotekos darbuotojai atrodė išdidžiai, pagarbiai, pats jų stotas, laikysena privertė jausti pagarbą tiems darbuotojams, atrodė, jog tai būtų ne eilinė biblioteką, o karaliaus rūmų informacijos menė (: Bet turbūt tokio masto inforamcijos įstaigos ir reikalauja tokios griežtos (bet šiuo atveju griežta- nėra konservatyvi, net ir aš sutikčiau vilkėti tokią aprangą, tokioje įstaigoje) aprangos. Tad iš tiesų, apranga priklauso nuo informacijos įstaigos pobūdžio - mokslinėse bibliotekose, kurios pagrindiniai vartotojai yra akademinės bendruomenės nariai, toji "griežtesnioji" apranga tikrai derėtų (tačiau, kaip minėjau, griežta, nebūtinai pilka, nuobodi apranga). O kaikuriais atvejais norisi ir kiek laisvesnės, ne tokios formalios aprangos, ypač bibliotekose, kurios vartotojų daugumą - studentai/moksleiviai, tokių atveju, kiek teko susidurt- daug lengviau bendrauti (: O dėl nuotrauku, tai vėlgi, gal dėl to, jog nelabai išmanau tų aprangos detalių, tačiau visose nuotraukose man drabužiai atrodo per daug pilki, tokios "default" darbuotojo aprangos. Reikėtų kažko savitesnio, gal kiek spalvotesnio (:

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pritariu E. komentarui. O, žinot, kalbant apie organizacijų įvaizdį ir pateikus bibliotekas kaip pavyzdį, viena studentė pasakė: "koks skirtumas kaip atrodo bibliotekininkė. Svarbu, kad knyga būtų" :)
    Taigi, kartais svarbiau aptarnavimo kultūra, suteikiama paslauga, o ne įvaizdis. Bet būtų smagu, kad bibliotekose būtų ne tik malonios, bet ir stilingos/-i darbuotojos. Ir sau galima to palinkėti. Gal padarykit stilingumo kursus ar bibliotekininkių vakarėlį ta tema, su mielu noru būčiau :)
    LinaSa

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bibliotekininkų stilingumo vakarėlis - labai įdomi idėja, reikės nepamiršti ir panaudoti kokiame nors kontekste. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Iš tiesų, bibliotekininko specialybė įpareigoja rengtis gana dalykiškai ir šiek tiek konservatyviai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai