Naujosios technologijos ir kultūros paveldas - naujienos iš tarptautinės konferencijos

Mieli tinklaraščio skaitytojai, ką tik grįžau iš tarptautinės konferencijos Interaktyvusis kultūros paveldas (Cultural heritage online), vykusios Florencijoje (Italijoje), todėl norėčiau pristatyti šį įspūdingą renginį, pritraukusį daugiau, nei 300 bibliotekininkystės, archyvistikos, muzeologijos, informatikos mokslininkus ir praktikus iš viso pasaulio. Be abejonės, Florencija, pati kultūros paveldo lobynas, - puiki vieta diskusijoms apie kultūros paveldą.


Konferencija vyko Florencijos centre, puošniame Teatro della Pergola

Tarptautinė konferencija Interaktyvusis kultūros paveldas rengiama nuo 2006 m. Italijos fondo Skaitmeninis renesansas (Rinascimento Digitale), kuris vykdo įvairiausius kultūros paveldo projektus. Šį kartą konferencija skirta diskusijoms apie vartotojus - kaip atminties institucijos tenkina vartotojų kultūros paveldo poreikius, ar tikrai šiuolaikinės skaitmeninės kultūros paveldo paslaugos yra draugiškos vartotojams. Nenuostabu, kad buvo daug kalbama apie saityno 2.0 technologijas, vartotojų tyrimus, sąveikos su vartotojais pokyčius virtualioje aplinkoje.

Konferencija vyko dvi dienas. Pirmoji diena buvo skirta plenariniams pranešimams, tądien pristatymus pateikė žinomi mokslininkai bei praktikai, tarptautinių projektų dalyviai. Kita diena buvo skirta dviems teminėms sekcijoms, kurios vyko lygiagrečiai: Skaitmeninių bibliotekų taikomosios programos ir interaktyvusis saitynas bei Skaitmeninės kultūros išsaugojimo strategijos. Labai naudinga, kad visi teminių sekcijų pranešimai (jų tekstas) jau yra paskelbti konferencijos svetainėje. Prieiga ir išsaugojimas - kertinės temos, jau ilgus metus dominančios bibliotekininkus ir kitus specialistus, kuriems tenka dirbti su kultūros paveldu. Šios temos transformuojasi atsirandant naujoms technologijoms, paslaugoms ir, be abejo, problemoms. Šį kartą svarbiausios problemos buvo sąveika su vartotojais ir skaitmeninis išsaugojimas.

Man pačiai teko dalyvauti sekcijoje apie Skaitmeninių bibliotekų taikomąsias programas ir interaktyvųjį saityną, todėl trumpai pakomentuosiu du pranešimus, kad sužadinčiau jūsų smalsumą. Dvi temos, kurios man pasirodė įdomiausios, buvo - saitynas 2.0 ir pasitikėjimo problema virtualioje erdvėje.

Apie saityno 2.0 privalumus bei iššūkius kalbėjo Brianas Kelly iš Jungtinės Karalystės (Bath universitetas). Iš karto sudomino kritiškas požiūris į naujoves, vietoj visuotines web 2.0 įrankių euforijos. Smagu buvo ir tai, kad pranešime pateikta nemažai pavyzdžių, susijusių su šių įrankių taikymu. Tarp saityno 2.0 keliamų iššūkių paminėti tokie kaip ilgalaikio tęstinumo bei sistemų tarpusavio suderinamumo problemos, kurios kyla iš to, kad daugelio atvejų naudojamos nemokamos trečios šalies sukurtos paslaugos (pvz., Facebook, Flickr, Youtube), nuo kurių ir priklauso, ar išliks ateičiai šioje terpėje pristatyta paslauga, ar ją galima būtų naudoti kitoje programinėje aplinkoje; autorių teisių problemos dėl turinio panaudojimo, paskelbimo, pakeitimo ir kt. Be to, pranešime buvo ne tik išvardytos problemos, bet pasiūlyti ir tam tikri patarimai, kurie leistų sumažinti riziką.

Labai originalų pranešimą apie tai, kokie pasitikėjimo iššūkiai kyla skaitmeninėje terpėje, pristatė Smiljana Antonijevic (Karališkoji Nyderlandų meno ir mokslo akademija) ir Laura Gurak (Minesotos universitetas). Tyrinėtojos kalbėjo apie tai, kad atminties institucijoms vis labiau įtraukiant vartotojus į aktyvią sąveiką su kultūros paveldo objektais virtualioje terpėje, kyla pasitikėjimo problema. Pavyzdžiui, juk daugelis paveldo institucijų leidžia vartotojams priskirti skaitmeniniams vaizdams reikšminius žodžius, juos komentuoti. Bet ar tokia informacija patikima, ar interaktyviosios atminties institucijų svetainės nediskredituoja jų kaip patikimos institucijos? Apie tai, kaip formuojasi pasitikėjimas, teikiant interaktyvias paveldo paslaugas, apimančias pačių vartotojų sukurtą turinį, skaitykite tyrinėtojų pranešime.

Labai patariu paskaityti pranešimų tekstus, paskelbtus konferencijos svetainėje, jose tikrai rasite nemažai įdomių idėjų ir pasvarstymų apie kultūros paveldo paslaugas ir vartotojų bendruomenes.

Komentarai

Populiarūs įrašai