Bibliotekos ir elektroninis plagijavimas

Pasibaigė pirmoji mūsų tinklaraštyje surengta apklausa, skirta kontroversiškam klausimui "Ar bibliotekos tinklalapyje gali būti skelbiamos nuorodos į tokias svetaines kaip Speros.lt?" Apklausoje dalyvavo 44 tinklaraščio skaitytojai. Dėkojame jums už pareikštą nuomonę! Dauguma dalyvių manė, kad bibliotekos svetainėje neturi būti nuorodų į Speros.lt ir panašias studentų rašto darbų talpyklas.


Skelbti ar neskelbti nuorodų į tokias svetaines? Argumentai gali būti įvairūs, pvz.:
  • Tokiose talpyklose kaupiama nepatikima informacija, o bibliotekos interneto nuorodų sąrašai sudaryti informacijos specialistų. Tai savotiškas informacijos kokybės bei patikimumo garantas.

  • Moksleiviai ir studentai lengvai sužino apie tokias svetaines, todėl jų skelbimas/neskelbimas vis tiek nepadės sumažinti elektroninį plagijavimą.

  • Tokiose svetainėse studentai ir moksleiviai raginami pasinaudoti mokamomis rašto darbų parengimo paslaugomis, todėl biblioteka elgiasi neetiškai, pateikdama nuorodą į svetainę, propaguojančią nesąžiningą naudojimąsi informacija.
...galima tęsti šį sąrašą. Tačiau manau, kad geriau pasiūlyti, kaip (akademinė) biblioteka gali prisidėti sprendžiant elektroninio plagijavimo, t.y. kitų autorių darbų/minčių pasisavinimo panaudojant interneto priemones ir šaltinius (skaitmenines knygas, straipsnius, jau parašytų rašto darbų interneto versijas ir kt.), problemas.

Šiuolaikinės akademinės bibliotekos paprastai padeda studentams suformuoti informacijos paieškos, vertinimo, naudojimo įgūdžius, kurie padėtų jiems studijuoti ir rengti pirmuosius rašto darbus. Tokias rekomendacijas galime matyti ir Lietuvos akademinių bibliotekų svetainėse (pvz., Vilniaus universiteto biblioteka pateikia patarimus, kaip efektyviai rasti informaciją). Kai kurios bibliotekos paaiškina, kas yra plagiatas (tame tarpe ir elektroninis), pvz., Šiaulių universiteto biblioteka.

Lietuviškoje studijoje "ETD dokumentų plagijavimo patikros galimybių studija" galima rasti elektroninio plagijavimo tyrimų apžvalgą, kurioje teigiama, kad studentui labai svarbu išaiškinti, kas yra plagijavimas. Be abejo, tai yra dėstytojų darbas, bet ne tik jų. Bibliotekos taip pat įtraukia plagiato temą į savo informacijos raštingumo ugdymo kursus.

Siūlome keletą idėjų, kurios padėtų sukurti/patobulinti informavimo apie plagijavimą paslaugas. Pavyzdžiui, Paul Robeson Library (JAV Rutgerso universiteto bibliotekos filialas) sukūrė smagių filmukų apie plagiatą seriją. Šios bibliotekos darbuotojas, John Maxymuk, parašė straipsnį "The persistent plague of plagiarism", kuriame apžvelgia įvairių bibliotekų plagijavimui skirtas svetaines ir vadovus.

Linkime smagaus žiūrėjimo ir skaitymo!

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai