Second Life – bibliotekos virtualiuose pasauliuose


Regis, šiuolaikiniai žmonės vis daugiau „migruoja” į virtualųjį pasaulį. Apie tai byloja trimačio virtualaus pasaulio Second Life populiarumas. Jame savo „lygiagretų” gyvenimą leidžia daugiau negu penkiolika milijonų registruotų vartotojų iš įvairių pasaulio šalių. Registruotis nemokamai gali bet kuris interneto vartotojas, kuris bendrauja su kitais Second Life „gyventojais“ susikūręs savo pseudoportretą (avatar). Second Life turi savo valiutą – Linden dolerius (Second Life sukūrė kompanija Linden Labs), už kurios galima nusipirkti žemę virtualiam būstui. Plačiai žinomos verslo kompanijos, pvz., IBM, Sun Microsystems, universitetai, bankai, įvairiausios draugijos irgi „migravo“ į Second Life. Čia, kaip ir realiame pasaulyje, vyksta įvairūs renginiai, teikiamos paslaugos, kurios kainuoja „realius“ pinigus. Second Life vartotojai ne tik leidžia čia savo virtualųjį laisvalaikį, bet dirba, mokosi, derasi dėl verslo sandorių.

Bibliotekos irgi sparčiai skverbiasi į Second Life. Šiuo metu Second Life įsikūrė nemažai bibliotekų ir profesinių bibliotekininkų asociacijų. Second Life bibliotekininkai teikia įprastas paslaugas virtualiems vartotojams – konsultuoja, padeda rasti informaciją, organizuoja įvairius renginius.

Šiuo metu Second Life yra idėja, kuri turi daug šalininkų ir priešininkų bibliotekininkų tarpe. Ar Second Life yra bibliotekų ateitis, ar tik dar vienas technologinis „žaisliukas“? Tikriausia vis tiek geriau pamatyti ir apsispręsti patiems:

Bibliotekininkai Second Life – skraidantis bibliotekininkas, arba skaitytojų aptarnavimas virtualiame pasaulyje
Kelionė po Informacijos salos bibliotekas

Tiems, kas nori sužinoti daugiau, vertėtų pradžiai paskaityti pirmą (vienintelį nemokamą) Amerikos bibliotekininkų asociacijos leidinio ALA Technology Reports skyrių Facing Realities

Komentarai

Populiarūs įrašai