Dvi citatos apie bibliotekas

Donna Tartt - amerikiečių rašytoja ir eseistė - greičiausiai daugeliui pažįstama iš dviejų į lietuvių kalbą išverstų romanų - debiutinio „Slapta istorija“ ir  trečiojo „Dagilis“. Už pastarąjį romaną autorė 2014 m. gavo Pulicerio literatūros premiją. Literatūros pasaulyje D. Tartt garsėja, visų pirma - savo talentu. Visi trys jos romanai sulaukė palankaus kritikų vertinimų ir skaitytojų iš įvairių šalių pripažinimo. Visų antra - ji literatūros pasaulį (ir rinką) intriguoja itin lėtu rašymu. Kiekvieną Tartt knygą nuo kitos skiria dešimtmetis. Galbūt todėl jos tekstai ir skaitosi lėtai, kas kai kam gali pasirodyti, kaip trūkumas. 

Neseniai baigiau skaityti antrąją D. Tartt knygą „Mažasis draugas“, kurioje keletą kartų minima viešoji biblioteka Aleksandrijos mieste, kuriame plėtojama intriguojanti romano istorija. Knygą skaičiau originalo - anglų - kalba, todėl šiame įraše dalinuosi mėgėjiškai išverstomis citatomis. Gera žinia, kad galbūt netrukus bus galima šį romaną perskaityti lietuviškai visą - internete radau tokių užuominų. 

Romano centre - dvylikametės mergaitės Harietos  (pilnas vardas anglų k. Harrieta Cleve Dufresnes) gyvenimo istorija. Tiksliau - viena ilga vasara, kokios būna tik vaikystėje. Tik Harietai ji nuspalvinta paslaptingos tragedijos, negrįžtamai ir ilgam sutrikdžiusios visos šeimos gyvenimą. Dėl to herojė leidžiasi į itin pavojingus nuotykius.   

Pirmoji citata - Harietos vidiniai mintijimai apie stebuklingą išgyvenimą, jos miestą ištikus katastrofai ir visiems kitiems gyventojams žūvus: 

'Eičiau gyventi į biblioteką', - pasakė sau. Mintis pradžiugino. Ji matė save skaitančią žvakių šviesoje ir lubose virš lentynų labirinto mirgančius šešėlius. Ji galėtų pasiimti iš namų lagaminą - žemės riešutų sviestas, krekeriai, drabužiai persirengti – ir miegoti skaitykloje ant sustumtų dviejų didelių fotelių...

Antroji citata - pasvarstymai iššaukti nekenčiamoje sekmadieninėje parapijos mokykloje gautos užduoties apie vasaros tikslus:  

Vienintelis tikras tikslas, kurį ji sugebėjo sugalvoti – ir tas gana prastas – buvo laimėti pirmąją vietą bibliotekos vasaros skaitymo konkurse. Harieta užsirašydavo dalyvauti kasmet nuo šešerių metų - ir du kartus laimėjo - bet dabar, būdama vyresnė, ji skaitė tikrus romanus ir nebeturėjo jokio šanso. Praėjusiais metais prizą gavo aukšta, išdžiūvusi juodaodė mergaitė, kuri į biblioteką užsukdavo du ar tris kartus per dieną  ir vis pasiimdavo krūvą vaikiškų knygų, tokių kaip „Daktaras Seussas“, „Smalsusis Džordžas“ ir „Duok kelią ančiukams“.

 Knygoje minima ir bibliotekininkė, bet su ja susipažinsite, perskaitę knygą...

Daugiau citatų apie bibliotekas iš grožinės lieratūros ir spaudos galite rasti ankstesniuose Rock'n'Roll bibliotekininkas įrašuose, pavyzdžiui, paskelbtame 2014 gruodžio 23 d. ir vėlesniuose. Juos galite rasti per paiešką, naudodami raktinį žodį 'citatos' arba spustelėję jį ekrano kairėje pusėje arba teksto apačioje esančiame etikečių sąraše. 

xxx

Šaltinis: Donna Tartt. The Little Friend. Vintage Contemporaries, 2003. eISBN: 978-0-307-87348-4

Komentarai

Populiarūs įrašai