Bibliotekininkai tarptautinės patirties sėmėsi Ispanijoje ir Graikijoje

Tarptautinės mobilumo veiklos tęsiasi! Šį kartą Šiaulių ir Telšių apskričių viešųjų bibliotekų specialistės kvalifikaciją kėlė Ispanijoje ir Graikijoje.

Vasario 11–19 d. Kalamatos mieste, Graikijoje, vyko mokymai „Special needs education: a step-by-step approach“ (mokymų organizatorius – Areadne Lifelong Learning Centre). Mokymuose dalyvavo specialistės iš kelių konsorciumo narių: Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Ieva Kadžiulytė, Plungės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Kristina Pilitauskienė, Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Informacijos ir vadybos skyriaus l. e. p. vedėja Loreta Motuzienė.

Šie mokymai suteikė dalyvėms darbo su mokiniais, turinčiais negalią ir (arba) specialiųjų ugdymosi poreikių, žinių ir įgūdžių. Lektorės Eleni ir Calliope su dalyviais pasidalino tarptautine praktika, kaip dirbti su asmenimis, turinčiais autizmo spektro, dėmesio, regos, klausos, judėjimo sutrikimų, pristatė individualių poreikių asmenų ugdymo metodus. Mokymosi veiklos buvo pagrįstos ne tik teorinėmis žiniomis, bet ir aktyvaus mokymosi metodais, praktinėmis veiklomis. Dalyviai vyko į pažintines ekskursijas – aplankė Kalamatos viešąją biblioteką ir tame pačiame pastate privačių asmenų įsteigtą biblioteką, Kalamatos antrojo šanso suaugusiųjų mokyklą, vietos gimnaziją ir specialiojo ugdymo mokyklą. Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos specialistę Loretą Motuzienę, iki mokymų neturėjusią didelės patirties su individualių poreikių turinčiais asmenimis, pavyzdžiui, nustebino darbo su šiais asmenimis metodų įvairovė, dėmesingumas smulkmenoms, suvokimas, kad kiekvienas asmuo yra visiškai unikalus ir reikalauja individualaus dėmesio, konkrečiai jam pritaikytų ugdymo metodų. Po mokymų Loreta sakė, kad dėmesys tokiems asmenims vis dar yra per mažas, nors ir judama į priekį.

Kovo 6–10 d. Šiaulių ir Telšių apskričių viešųjų bibliotekų specialistės  dalyvavo mokymuose „Emotional intelligence: identify, harness and manage emotions“ (mokymų organizatorius – ShipCon), kurie vyko Barselonoje, Ispanijoje.

Mobilumo veikloje dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos bibliotekininkė Jūratė Vaškelienė, Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Joneta Filinskė, Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos bibliotekininkė Viktorija Bukauskienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Raimonda Andrijauskaitė-Lazdauskienė.

Mokymų metu dalyviai sužinojo apie emocinio intelekto ir intelekto koeficiento skirtumus, emocinio intelekto svarbą šiuolaikiniame švietime ir darbo vietoje. Daug dėmesio skirta praktiniams pratimams, darbui grupėse ir vaidmenų žaidimams, kurie skatino išeiti už savo komforto ribų. Mokymuose gvildentos lyderystės, konfliktų valdymo, technologijų ir socialinių medijų įtakos žmonių mąstymui ir emocijoms temos. Iš mokymų grįžusi Jūratė Vaškelienė (Akmenės rajono savivaldybės viešoji biblioteka) įsitikinusi, kad mokymuose įgytos žinios ateityje leis sugalvoti ir parengti emocijų valdymo pratimų, emocinio lavinimo užsiėmimų, kurie bus naudingi ne tik bibliotekos lankytojams, bet ir bibliotekos darbuotojams.

Mokymų dalyvės skyrė laiko ir Barselonos miestui pažinti, aplankytos kelios Barselonos bibliotekos – ,,Biblioteca Jaume Fuster“, ,,Biblioteca Centre Civic Merck“ ir ,,Biblioteca El Clot-Josep Benet.

2022 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai (toliau ŠAVB) buvo suteikta „Erasmus“ akreditacija suaugusiųjų švietimo srityje. Šios akreditacijos tikslas – spręsti su kvalifikaciniais poreikiais susijusias bibliotekų specialistų problemas, kurios gali kelti sunkumų kuriant ir plėtojant profesionalias, kokybiškas ir inovatyvias suaugusiųjų neformaliojo švietimo veiklas Šiaulių ir Telšių apskričių viešosiose bibliotekose. Šiuo metu projekte dalyvauja 7 konsorciumo narės: Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka; Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešoji biblioteka; Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka; Mažeikių Henriko Nagio viešoji biblioteka; Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka; Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka; Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka.

Šis informacinis straipsnis atspindi tik projektą įgyvendinančios institucijos požiūrį, todėl Europos Komisija, jos institucijos ir Švietimo mainų paramos fondas negali būti laikomi atsakingi už šios medžiagos turinį ir bet kokį pateikiamos informacijos naudojimą.









Komentarai

Populiarūs įrašai