Septintoji lėlių-literatūrinių herojų paroda Šiaulių miesto bibliotekos Lieporių filiale

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filiale (Tilžės g. 36) įvyko septintosios lėlių-literatūrinių herojų parodos „Lietuvių liaudies pasakų herojai“ pristatymas.

Šie eksponatai ypatingi tuo, kad tai ne žaidimams skirtos lėlės, o literatūriniai herojai, atėję iš knygų ir pasakų. Dalį lėlių biblioteka įsigyja ir kaupia. Šiemet parodoje išrikiuota 60 įspūdingų lėlių. 19 lėlių yra visiškai naujos, pirmąkart eksponuojamos. Jas sukūrė 12 autorių iš Šiaulių, Molėtų, Mažeikių, Pakruojo. 

Bibliotekos Lieporių filialo vedėja Regina Vertelienė pasakojo, kad šių metų parodos tema – lietuvių liaudies pasakos. Taigi ir herojai iš lietuvių liaudies pasakų. Bibliotekoje eksponuojami pasakų „Eglė žalčių karalienė“, „Gudri merga“, „Princesė ir varlius“, „Tinginė pati“, „Gulbė karaliaus pati“, „Baltas vilkas“ herojai“, „Jaučio trobelės“ gyventojai, zuikių plejada iš „Šimtas zuikių“.

Paroda turi ir socialinį aspektą. Joje dalyvauja dienos centro „Goda“ atstovė Solveiga Stanevičiūtė su savo auklėtiniu. Taip pat įsijungė „Saulėtekio“ gimnazijos mokytoja Rasa Prišmontienė su kūrybiniu moksleivių projektu. Savo kūrybinį darbą pristatė ir Lieporių filialo vyresnioji bibliotekininkė Simona Stelmakovaitė.

Paroda organizuojama iš projektinių lėšų. Dalis jų bus skirta lėlėms įsigyti. Šįmet planuojama nusipirkti 7 lėles, dar vieną tikimasi gauti dovanų. Šios lėlės prisijungs prie filialo sukauptos kolekcijos, kurioje šiuo metu jau yra apie 100 įvairių literatūrinių herojų. Įgyvendinant projektą, bibliotekoje taip pat organizuojamos ir įvairios veiklos, edukacijos, susijusios su literatūriniais herojais. Viena iš jų – sukurta interaktyvi spalvinimo knyga pagal pasaką „Karvė verpėja“. 

Bibliotekos filialo vedėja džiaugiasi, kad tradicinė paroda yra mėgstama lankytojų. O po įvykusio parodos pristatymo jau kitą dieną radosi nemažas poreikis ekskursijų, edukacijų. Biblioteka vykdo ir Kultūros paso edukacijas su literatūriniais herojais, tad pagausėjo norinčių klasių jose dalyvauti.

Lėlėmis žavisi tiek vyresni žmonės, tiek jaunesni, tiek vaikai. Anot R. Vertelienės, kiekvienas lankytojas turi santykį su kūrinių herojais, prisimena, ką skaitė, ką mėgsta, tad ir mylimos lėlės yra skirtingos.


----


Parodos pristatymas organizuotas įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės finansuotą projektą „Inovatyvi laboratorija: geriau pažink literatūrinį herojų“. 

Arūno Staponkaus tekstas

Nuotr. Irenos Berštienės ir Astos Liaudanskienės.


Komentarai

Populiarūs įrašai