Neįprastai kuriamos knygos išlaisvina vaizduotę

Nuo 2020 m. pradžios Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka vykdo Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės finansuojamą projektą „Knygą kuriame neįprastai“. Projekto veiklos apima edukacinių veiklų ciklą, kurio metu dalyviai susipažįsta su knyga kaip kūrybiniu objektu, kuria autorinę meninę knygą pasitelkdami keramiką, skiautinius, meninį odos apipavidalinimą ir kt. Edukacinius užsiėmimus veda gerai žinomi savo sričių meistrai.

Dailininkas, meno terapijos edukatorius Ugnius Ratnikas su projekto dalyviais nagrinėja knygos-muziejaus ir žmogaus kaip prisiminimų, patirčių muziejaus-saugyklos temas. Dailininkas padeda dalyviams atverti pasąmonės duris reikšmingiems prisiminimams, iškelti juos ir išreikšti grafiniu būdu popieriaus lape. Šie užsiėmimai ypač padeda dalyviams pasiruošti kūrybiniam procesui psichologiškai.

Grafikė Vaiva Kovieraitė-Trumpė veda kūrybines dirbtuves „Leporello tavo kišenėje“, kurių metu visi pasigamina po unikalią užrašinę. Leporello knygos gaminamos armonikos principu. Šį principą išbando ir edukacijos dalyviai.

Dailininkas Arnoldas Kavaliauskas, kurio specializacija – odos darbai, supažindina dalyvius su japonų knygrišystės bruožais, medžiagomis, priemonėmis, estetika. Įgytas žinias senjorai gali išmėginti praktinėje dalyje, kurioje kuria meninį knygos apipavidalinimą oda.

Netradicinę formą knygai pristato keramikė Viltė Taujanskaitė-Kaušė. Dalyviai išmėgina knygos dengimą glazūra, išmoksta keramikos paslapčių. Molio plokštė kopijuoja tik kitą medžiagą, todėl kiekvienas randa savo priėjimą prie molio knygos per formą, dydį, spalvą, molio specifiką ir plastiką.

Edukacinių užsiėmimų auditorija – Moterų veiklos inovacijų centro ir Šiaulių širdininkų klubo bendruomenės, kurios projekto veiklomis skatinamos domėtis knygos menu, įsitraukti į kūrybinį procesą, plėtoti iniciatyvumo ir kūrybingumo kompetencijas, išlaisvinti savo vaizduotę. Panašios bendruomenės dažnai patiria socialinę ir kultūrinę atskirtį ir dalyvavimas edukacinių veiklų cikle ne tik atskleidžia dalyvių gebėjimus kurti originalius darbus, bet ir sukuria palankią terpę bendrauti tarpusavyje, atrasti naujus dalykus ir galimybes gyvenime.

Moterų veiklos inovacijų centro ir Šiaulių širdininkų klubo narių išmoktomis technikomis sukurti knygų fragmentai, sudėti į vieną rinkinį, bus eksponuojami bibliotekoje baigiamojo renginio metu. Renginio tiksli data, laikantis Vyriausybės paskelbtų COVID-19  rekomendacijų, kol kas nėra numatyta. Sekite ŠAVB naujienas!

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Bibliotekos archyvo nuotr.










Komentarai

Populiarūs įrašai