Džiuginantys „Idėjų greitintuvo 2: kūrybiškumo akademijos jaunimui“ rezultatai

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Plungės, Telšių ir Joniškio rajonų viešosiomis bibliotekomis, jau antrus metus iš eilės organizuoja Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės finansuojamą projektą „Idėjų greitintuvas: kūrybiškumo akademija jaunimui“, kuriuo suburia motyvuotus, aktyvius, smalsius jaunuolius (10–12 klasių gimnazistus) į savaitę trunkančią kūrybiškumo akademiją.

„Idėjų greitintuvo“ veiklos (kūrybinės dirbtuvės, teorinės ir praktinės paskaitos, edukaciniai užsiėmimai, komandos formavimo pratybos) padeda jaunimui atskleisti savo kūrybinį potencialą, tobulinti komandinio darbo bei socialinius įgūdžius, išmokti efektyviai generuoti bei įgyvendinti savo idėjas realiame gyvenime, plėsti kultūrinį akiratį, šitaip susikraunant svarų patirties bagažą ateities veikloms.

Nuo rugpjūčio 9 d. savaitę trukusius užsiėmimus dalyviams vedė profesionalūs specialistai (konsultantas, edukologas, patirtinio mokymo vadovas Nerijus Januškevičius; aktorė Monika Šaltytė; edukatorius Romanas Šarpanovas), bibliotekininkai-edukatoriai, mokę gimnazistus inovatyvių kūrybinio komandinio darbo metodų siekiant sukurti baigtinį produktą – kultūrinių renginių, skirtų socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms, koncepcijas. Viena iš netikėtų dalyviams užduočių tapo hakatonas, kurio metu dalyviams buvo skirtas labai konkretus tikslas – per tris valandas parengti konkrečias, novatoriškas ir efektyvias edukacijas, kurios išspręstų iš anksto dalyviams pateiktas socialines problemas, vyraujančias visuomenėje. Geriausią edukaciją sukūrusios ir kitiems dalyviams ją pristačiusios komandos laukė ypatingas prizas – ledų tortas.

Paskutinę akademijos dieną į kelias komandas suskirstyti akademijos dalyviai vertinimo komisijai pristatė nuveiktą darbą – kruopščiai apgalvotas ir vykdymui paruoštas kultūrinių renginių koncepcijas, projektų viešinimo planus, savarankiškai susirastus partnerius, rėmėjus ir kt. Idėjos stebino savo išradingumu ir pagrįstumu, kodėl to reikia, kokią naudą tokie projektai duotų visuomenei. Visiškai realu, kad šios jaunuolių sugalvotų renginių koncepcijos ateityje galės būti išpildytos jų pačių, bendradarbiaujant su bibliotekomis, jų miestų kultūros įstaigomis ir t. t.

Moksleiviai į „Idėjų greitintuvą“ buvo atrinkti neatsitiktiniu būdu – skelbiama registracija, gimnazistai kviečiami siųsti motyvacinius laiškus. Atrankos procesą organizuoja ŠAVB ir bibliotekos partnerės, bendradarbiaudamos su švietimo įstaigomis. Mokytojai buvo skatinami teikti rekomendacijas ir atkreipti projekto organizatorių dėmesį į gabiausius, aktyviausius mokinius, kurie tikrai norėtų išmokti naujų dalykų ir pritaikyti šias žinias ateityje.

ŠAVB organizuojama nemokama jaunimo neformaliojo švietimo akademija „Idėjų greitintuvas“ išlieka aktuali ir naudinga ne tik dėl to, kad kitos panašaus pobūdžio akademijos įprastai yra tiek finansiškai, tiek geografiškai sunkiau pasiekiamos gimnazistams iš mažesnių Lietuvos miestų, bet ir teikia abipusę pažinimo, artimesnių ryšių užmezgimo naudą tarp jaunimo ir viešųjų bibliotekų ir jų specialistų. „Idėjų greitintuvas“ daug ko išmoko moko ne tik gimnazistus, bei ir bibliotekininkus – jaunimas šiandien yra viena iš svarbiausių bibliotekos tikslinių auditorijų, kurią bene sunkiausia pritraukti ir išlaikyti, rasti bendrą kalbą, interesus ir veiklas, kuriose jaunimas mielai bendradarbiautų, aktyviai dalyvautų kultūriniuose renginiuose, drąsiai siūlytų savo idėjas ir sulauktų bibliotekų palaikymo jas įgyvendinant. Akademijos metu bibliotekų specialistai įgyja neįkainojamą patirtį – visą savaitę artimai bendrauja su jaunimu, moko juos ir mokosi patys, įsigilina į jaunimo poreikius. Įdėtos  pastangos duoda vaisių – akademijoje dalyvavę gimnazistai grįžta į bibliotekas kaip savanoriai, aktyvūs klubų nariai, kai kurie iš jų „Idėjų greitintuve“ dalyvauja jau ne pirmą kartą ir rekomenduoja nepraleisti šios galimybės savo draugams, bendramoksliams.


I. Slonksnytės ir J. Grigienės nuotr.




Komentarai

Populiarūs įrašai