'Kas yra biblioteka, kai uždarėme jos pastatą' - tarptautiniai profesiniai pasitarimai

 Abejoju, ar bent viena biblioteka kada nors buvo svarsčiusi pandemijos grėsmę tarp rizikos veiksnių savo veiklai ir tam buvo pasiruošusi. Nepaisant visų iššūkių ir nežinomybių, bibliotekos nebūtų bibliotekomis, jei nerastų būdų toliau tarnauti visuomenei.

Su šia mintimi tęsiu pastarųjų savaičių seriją apie gerąją patirtį, kaip bibliotekos pasaulyje perkuria paslaugas, prisitaikydamos prie naujų sąlygų, padiktuotų Kovid-19 pandemijos. Šiame tekste noriu pasidalinti aktualiu pokalbių ciklu Kas yra biblioteka, kai uždarėme jos pastatq (What is a Library If the Building is Closed?), inicijuotų  Dono Means, konsultacinės įstaigos Digital Village Associates įkūrėjo, Kalifornijoje gyvenančio didelio viešųjų bibliotekų entuziasto ir viešos prieigos interneto advokato, bei Tarptautinės bibliotekų ir informacijos institucijų asociacijos, IFLA.

IFLA bibliotekininkams pristatinėti nereikia, bet Dono veikla įdomi tuo, kad jis padėjo ne vienai atokesnėse vietovėse veikiančiai bibliotekai ir benduomenei  JAV ir kitose šalyse padėjo įsirengti ar išplėsti interneto prieigą, pasitelkus naują baltųjų erdvių interneto technologiją, kuri  naudoja laisvus televizijos transliacijų signalus. Jei įdomu sužinoti daugiau apie šią technologiją, galite pasiskaityti Mindaugo Samkaus dar 2012 m. sausio mėnesį TV3 naujienų portale straipsnį paskelbtą  arba pasižiūrėti Dono Bibliotekų baltųjų erdvių projekto trumpą vaizdo įrašą (anglų kalba).

Bet grįžkime prie minėtų bibliotekų gerosios praktikos pasitarimų Kas yra biblioteka, kai uždarėme jos pastatą. Praeitą savaitę - kovo 26-28 - įvyko trys teminiai pasitarimai apie interneto prieшgą, skaitmenines paslaugas ir fizinių šaltinių išdavimą. Jų vaizdo įrašus rasite čia. Gal ir ne visi pasisakymai yra vienodai įdomūs ar aktualūs, bet iš kiekviename gausite naujų žinių, idėjų ir požiūrių.

Dauguma kalbėtojų skirtingu būdu pabrėžia, kad krizė privertė kitaip pasižiūrėti į investicijas ir įdirbį, stiprinant bibliotekų techninę infrastruktūrą ir personalo kompetenciją šioje srityje, plėtojant partnerystes, skaitmeninant turinį ir paslaugas, reklamuojant naujas, technologijų įgalintas bibliotekų ir kitas viešąsias paslaugas bei padedant visuomenei išmokti jomis naudotis. Lyderiai šioje srityje neabejotinai persiorientavo greičiau ir lengviau.

Situacija gana greitai keičiasi, tai nuo šiandien - 2020 m. balandžio 3 d.- iki karantino pabaigos  planuojama rengti reguliarius apžvalginius pasitarimus kiekvieną penktadienį 18 val. (Lietuvos laiku). Informacija bus skelbiama šiame interneto puslapyje - https://www.eventbrite.com/e/what-is-a-library-if-the-building-is-closed-zoom-on-fridays-tickets-101581270314#
Registracija nemokama.

Dar pabaigai, peržiūrėkite ir JAV Muziejų ir bibliotekų informacijos instituto (Institute of Museums and Library Services) specialias su Kovid-19 pandemija susijusias rekomendacijas bibliotekoms ir muziejams .

Manau, kad šiam kartui užteks profesinei plėtrai namų sąlygomis. Būkite sveikos ir sveiki. 




Komentarai

Populiarūs įrašai