Pristatyta prof. Vytauto Sirtauto mokslo studija „Veiksmažodinis tarinys dabartinėje lietuvių kalboje“

Vasario 28 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje  pristatyta Vytauto Sirtauto (1921–2008) mokslo studija „Veiksmažodinis tarinys dabartinėje lietuvių kalboje“. 

Dėkodama už vieno svarbiausių V. Sirtauto darbų išleidimą ir profesoriui paminėti skirtą vakarą Jūratė Sirtautienė citavo savo vyro žodžius: „Atėjom tie, kurie norėjom susitikti, kurie norėjom būti kartu“. Ir iš tiesų į knygos pristatymą rinkosi žmonės, šiltai prisimenantys prof. V. Sirtautą kaip dėstytoją, kolegą, draugą, autoritetą, kokio, prof. Kazimiero Župerkos prisiminimuose išsakytais žodžiais, šiandien ypač trūksta. Lituanistams svarbus leidinys išėjo pasitinkant prof. Vytauto Sirtauto šimtmetį. Ir nors šio šviesaus žmogaus netekome daugiau nei prieš dešimtmetį, pasak renginyje kalbėjusių V. Sirtauto kolegų, studentų, draugų, prisiminimai apie vieną ryškiausių kalbotyros žvaigždžių, jo vestas paskaitas, specifinį dėstymo stilių ir gerą humoro jausmą neblėsta iki šiol.
Renginio moderatorė ir leidinio sudarytoja prof. Dž. Maskuliūnienė akcentavo leidinio svarbą šių dienų kalbotyrai. Pasak profesorės, V. Sirtauto mokslo studiją buvo būtina išleisti, nes šio darbo buvo likę tik vos keli egzemplioriai ir praradus juos, ateities lituanistai būtų praradę vertingą mokslo ir tyrinėjimų objektą. Tai suprato ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija, finansavusi šios mokslo studijos išleidimą, ir knygos rengėjai: prof. K. Župerka, prof. B. Maskuliūnas, docentės S. Papaurėlytė-Klovienė ir J. Vaskelienė.
Nors prireikė beveik 50 metų, kad veikalas būtų išleistas, tačiau, pasak ŠAVB direktoriaus prof. Broniaus Maskuliūno, daugelis veikale nagrinėjamų dalykų šiandien yra visiškai nepasenę ir aktualūs kaip tyrinėjimų objektas mokslininkams ir studentams. Todėl smagu, kad V. Sirtauto darbas prikeltas naujam gyvenimui ir naujiems skaitytojams. Už tai reikia padėkoti knygos rengėjams, sudarytojai prof. Dž. Maskuliūnienei.
Profesoriui pritarė ir LR Seimo narys dr. Stasys Tumėnas: „reta ir maloni išimtis mokslo pasaulyje, kad daktaro disertacija kaip monografija išleidžiama po tokio ilgo laiko. Man taip pat teko laimė būti garbiojo V. Sirtauto studentu, išklausyti jo įspūdinga erudicija ir profesionalumu spinduliuojančias kalbotyros įvado paskaitas“. S. Tumėnas prisiminė, kaip prikalbino prof. V. Sirtautą dar 1994 m. publikuoti jo 6 eilėraščius „Šiaurės Lietuvos“ almanache, kaip 2008 metais rengė jo poezijos rinktinę „Dunksi laiko žingsniai nebylūs“. Apie profesoriaus pomėgį rašyti eiles užsiminta ne veltui. Leidinio pristatymo vakarą V. Sirtauto eilės skambėjo ne kartą.

Renginio metu koncertavo Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mergaičių choras „Gama“ (vad. Daina Kavaliauskienė), pianistė Lėja Krikščiūnė (mokyt. Neringa Krikščiūnė), dainininkė Gabija Plungytė (mokyt. Ginta Palujanskienė).
Visą vakarą veikė leidinių paroda „Vytautas Sirtautas – lietuvių kalbotyros ąžuolas“.
Organizatoriai: Šiaulių universitetas, Šv. Kazimiero ordino Šiaulių komtūrija, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka.
T. Pauliuščenkos inf.
I. Slonksnytės nuotr.

Komentarai

Populiarūs įrašai