Tarptautinės vaikų gynimo dienos šventė „Knyga suranda draugą 2019“

>Birželio 5 dieną Vilkaviškio viešojoje bibliotekoje Vaikų literatūros skyriuje vyko šventė, skirta Tarptautinei vaikų gynimo dienai pažymėti. Susitikti su Vilkaviškio pradinės mokyklos 2 d klasės mokiniais atvyko vaikų rašytoja, meninkė Ignė Zarambaitė.

Į literatūrą Ignė Zarambaitė įžengė 2015 m., kai antrajame Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse su pasaka „Emilio laiškas“ laimėjo geriausio metų debiuto nominaciją. 2016 m. pasirodė antroji autorės knyga „Skudurinukė“, 2017 m. trečioji – „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“. Šių metų pradžioje pasirodė ir ketvirtoji knyga – „Stebuklingi senelio batai“. Šiuo metu Ignei Zarambaitei skirta Lietuvos kultūros tarybos stipendija kūrybinei veiklai – grožinės literatūros kūriniams vaikams ir jaunimui rašyti. Autorė atskleidė savo kūrybinius planus – netrukus bus parašyta antroji knygos „Emilio laiškas“ dalis ir kūrinys jaunimui.

Ignė Zarambaitė yra knygų vaikams ir jaunimui autorė, edukatorė, bibliotekininkė, nuo 2017 m. Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) narė. Aktyvi jos veikla yra pavyzdys jaunajai kartai, visiems, puoselėjantiems meilę gimtajai kalbai, literatūrinei kūrybai, kūrybiniam bendravimui ir susitikimams. Laimėjimai literatūroje, meninėje kūryboje (jaunoji rašytoja gamina lėles, tapo, kuria meniškas interjero detales, kt.) I. Zarambaitei atvėrė duris į įdomų pasaulį, kuris tapo priimtinas ir kitiems – vaikams, jaunimui, šeimoms. Savo kūryba ir gebėjimais ji mielai dalinasi su kitais literatūriniuose ir edukaciniuose susitikimuose, padeda atrasti saviraiškos galimybes. Vilniaus knygų mugėje I. Zarambaitė jau ne kartą turėjo galimybę bendrauti su visos Lietuvos kūrėjais, kuriančiais vaikams ir jaunimui.

Šventės metu viešnia pristatė savo knygas, demonstravo piešinius, fotografijas, vaikams suorganizavo didžiausio muilo burbulo pūtimo ir futbolo kamuolio laikymo ore varžybas. Nugalėtojus apdovanojo naujausia knyga „Stebuklingi senelio batai“. I. Zarambaitė ne tik rašo knygas vaikams, bet ir kuria nuostabaus grožio lėles. Dvi iš jų – Uršulė ir Enrikas į biblioteką atkeliavo kartu su kūrėja. Viešnia vaikams papasakojo, kaip ir iš kokių medžiagų ji kuria lėles ir kad kiekvienai lėlei būtinai įdeda širdį, nes kitaip, anot autorės, lėlė neatgytų. I. Zarambaitė kalbėjo taip įtikinamai, kad vaikai, palietę lėles, sakė tikrai jautę mažos širdelės plakimą.

Antroje renginio dalyje viešnia surengė kūrybines dirbtuvėles, kurių metu vaikai iš autorės atsivežtų priemonių kūrė sau po skudurinę lėlytę. Visi susikaupę iš medžiagos skiaučių kruopščiai formavo savo skudurinukę, rinko ir pritaikė jai rūbelius. Vaikai gavo po namų užduotį: būtinai sugalvoti savo sukurtai lėlytei vardą ir po drabužėliais įdėti mažą širdelę, tada ji taps „gyva“. Renginio pabaigoje autorė vaikams linkėjo atrasti veiklą, kuri patinka, džiugina ir skatina judėti į priekį. Vaikų literatūros skyriui dovanojo savo knygų su šilčiausiais palinkėjimais. Autografus ir jaukius palinkėjimus įrašė ir į renginio metu laimėjusių mokinukų knygeles, o jie atsidėkojo nuoširdžiais apsikabinimais ir šypsenomis.


Alvina Radžvilienė 
Vilkaviškio viešosios bibliotekos 
Vaikų literatūros skyriaus vedėja
Nuotraukos - Roberto Šūmakariaus


Komentarai

Populiarūs įrašai