Patirties dalijimosi forumai asmens duomenų apsaugos tema Kopenhagos ir Malmės bibliotekose

Gegužės mėnesį Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai ir partneriai lankėsi Kopenhagos centrinėje ir Malmės miesto bibliotekose, kuriose vyko patirties dalijimosi forumai asmens duomenų apsaugos tema. Kelionė organizuota įgyvendinant Kultūros tarybos finansuotą projektą „Bibliotekos ir partnerių kompetencijų stiprinimas: asmens duomenų apsauga”. Kelionės tikslas buvo išsiaiškinti, kaip tvarkomi asmens duomenys Danijos ir Švedijos bibliotekoje, kai 2018 m. gegužės 25 d. Europos Sąjungoje įsigaliojo asmens duomenų apsaugos reglamentas.
Pirmiausia apsilankyta Kopenhagos centrinėje bibliotekoje, kurioje svečius iš Lietuvos sutiko bibliotekos vadovė Anne, o administracijos darbuotojas Rune Skovgaard parengė pristatymą apie tai, kokia asmens duomenų apsauga vykdoma Danijos viešosiose bibliotekose. Kaip teigė Rune, biblioteka daugiausia naudoja asmens duomenis, kad užtikrintų, jog piliečiai galėtų gauti paslaugą, kuria jie turi teisę naudotis, pvz., knygų gavimas, naudojimasis kompiuteriu ir kt. paslaugos. Surinkti bibliotekos lankytojų duomenys niekur neskelbiami. Tačiau biblioteka šiuos duomenis naudoja norėdama pateikti statistiką apie teikiamų paslaugų naudojimosi populiarumą. Kartais biblioteka socialinėje žiniasklaidoje dalinasi nuotraukomis iš vykusių bibliotekoje renginių ar kitų veiklų, bet tik gavus dalyvių sutikimą. Kaip teigė Kopenhagos centrinės bibliotekos atstovas, jis visada rekomenduoja gauti oficialų (raštišką) sutikimą, užtikrinantį teisę naudoti turimą medžiagą.

Kitą dieną apsilankyta Malmės miesto bibliotekoje, kurioje taip pat diskutuota apie asmens duomenų apsaugą. Švedijoje, kaip ir Danijoje, labai svarbu saugoti bibliotekos lankytojų asmens duomenis, todėl šių bibliotekų patirtis asmens duomenų apsaugoje panaši. Kaip teigė bibliotekos metodininkė Carola Beijer, jų bibliotekos įstatymas yra labai stiprus, todėl tiek darbuotojai, tiek lankytojai gali jaustis saugūs dėl to, kaip ir kur bus naudojami jų asmens duomenys.

Pasibaigus forumams tiek Kopenhagos centrinėje, tiek Malmės miesto bibliotekose, svečiai buvo supažindinti su bibliotekų patalpomis ir veikla. Abi bibliotekos – modernios ir automatizuotos, veikia knygų išdavimo ir grąžinimo savitarnos sistemos. Kopengahos centrinė biblioteka įsikūrusi netoli universiteto, todėl joje gausiai lankosi studentai. Malmės miesto bibliotekos dauguma veiklų, projektų orientuoti į imigrantus, kurie sudaro apie 40 proc. Malmės miesto gyventojų.

Ši kvalifikacinė kelionė – viena iš projekto „Bibliotekos ir partnerių kompetencijų stiprinimas: asmens duomenų apsauga” numatytų veiklų. Kitos veiklos bus įgyveninamos rudenį: vyks mokymai ir seminarai, kaip teisingai naudoti asmens duomenis e. ryšių bei medijų srityse, organizuojamus gyventojų kompiuterinio rašingumo kursus bus įtraukiama mokymo programa apie asmens duomenų apsaugą ir kt.
Parengė

Jurgita Januševičiūtė-Taralė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
vyr. bibliotekininkė kultūrinei-edukacinei veiklai

Komentarai

Populiarūs įrašai