„Su knyga į vaiko širdį“: akcijai Metų knygos rinkimai

2018 Metų vaikų knygos rinkimai Vilkaviškio vaikų lopšelyje - darželyje "Pasaka"
Metų knygos rinkimai Lietuvoje vyksta nuo 2005 metų ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Šią akciją rengia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Akcijos tikslas - skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja - pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius. Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos skelbiamos kiekvieną rudenį. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių. Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų išrenka Metų knygas keturiose kategorijose: vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir poezijos (nuo 2012 m.). 2018 m. įtraukta penkta kategorija – publicistikos ir dokumentikos

Metų knygos rinkimai tapo tradiciniu Vilkaviškio viešosios bibliotekos renginiu, kurį Vaikų literatūros skyrius organizavo jau vienuoliktą kartą. Praeitų metų spalio mėnesį Vaikų literatūros skyrius akcijos organizatoriams parašė projektą apie planuojamus renginius akcijai „Metų knygos rinkimai 2018“ vaikų kategorijoje, už kurį viešajai bibliotekai buvo paskirtos 2018 Metų vaikų penketuko knygos: Mariaus Marcinkevičiaus parašyta ir Aušros Kiudulaitės iliustruota knyga „Draugystė ant straublio galo“, Daivos Čepauskaitės „Baisiai gražūs eilėraščiai“, Violetos Palčinskaitės „Eilėraščiai iš namų“, Neringos Vaitkutės „Klampynių kronikos“, Jurgos Vilės ir Linos Itagaki „Sibiro haiku“. Vaikų literatūros skyrius paruošė lankstinukus, kuriuose trumpai pateikė informaciją apie „Metų knygos rinkimų 2018“ akciją, vaikų penketuko knygas ir jų autorius, bibliotekoje paruošė stendus „Geriausios 2018 Metų vaikų knygelės“.

Sausio 23, 24, 25 dienomis Vilkaviškio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės aplankė Vilkaviškio vaikų lopšelių - darželių „Buratinas“, „Eglutė“ ir „Pasaka“ ugdytinius, kuriems parodė teatralizuotą pasirodymą „Draugystė ant straublio galo“ pagal to paties pavadinimo Mariaus Marcinkevičiaus ir Aušros Kiudulaitės knygą. Bibliotekos lėlių teatriuko herojai dramblys Džeraldas ir pelytė Patricija ugdytinius supažindino su vaikų 2018 Metų penketuku, parodė visas vaikų knygeles, skaitė ištraukas, bendravo su darželinukais gyvūnijos pasaulio tema, žaidė linksmus žaidimus, atkartojant gyvūnų judesius. Mažiesiems bibliotekos skaitytojams darbuotojos paliko dramblio voko gaminimo instrukcijas ir pasiūlė surengti savo grupėse kūrybines dirbtuves ir parašyti draugui laišką, o knygelę „Draugystė ant straublio galo“ iliustruoti piešiniais. Pelytė Patricija vaikus paragino būtinai balsuoti už labiausiai patikusią knygelę ir visiems padalijo lankstinukus su informacija, kaip tai padaryti.

Alvina Radžvilienė 
Vilkaviškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos 
Vaikų literatūros skyriaus vedėja 

Komentarai

Populiarūs įrašai