Fotografijos mokymai pranoko lūkesčius

2018 m. gegužės 4-9 dienomis vyko Kultūros ministerijos ir Kultūros tarybos finansuojamo projekto „Vizualaus turinio kūrimas šiandieninėje komunikacijoje“ taikomosios fotografijos mokymai.

Kauno regiono bibliotekų specialistai daug sužinojo ne tik apie fototechniką, fotoaparatų tipus, jų funkcijas, tačiau pasinėrė į tikrus fotografijos užkulisius, kur lektorius-profesionalus fotografas ir įmonės „Focus studio“ įkūrėjas Darius Tarėla pasidalino emocijų valdymo, renginių fotografavimo, daromų klaidų, šviesos pajautimo ir valdymo, fotografavimo triukais ir gudrybėmis bei įkvėpimo ieškojimo subtilybėmis.

4 dienų mokymuose vyko ir praktinės veiklos, kurias koordinavo kompozicijų stilistė Milda Sabockytė. Stilistė pasakojo apie tinkamą dekoracijų ir rekvizitų pasirinkimą, pavienių objektų fotografavimą, kas ypač aktualu bibliotekų specialistams, dirbantiems su senais ir retais spaudiniais.

M. Sabockytė konsultavo mokymų dalyvius kaip tinkamai pasirinkti fotografavimo kampą, kaip derinti pagrindinius objektus ir papildomus rekvizitus. Praktinėje veikloje dalyviai patys galėjo naudotis didžiule gausa stilistės dekoracijų ir susikurti profesionalias nuotraukas.

Viena iš mokymų kurso dienų buvo skirta apsilankyti profesionalioje fotografijos studijoje „Focus studio“. Dalyviai susipažino su profesionalia-komercine fotografijos puse, turėjo galimybę išvysti kaip vyksta užsakomosios fotosesijos, žmonių, grupių, daiktų fotografavimas, kokia įranga tam skirta ir kaip ja naudotis.

Lektorius D. Tarėla aiškino kaip tampama profesionaliu fotografu ir kaip padaromos tobulos nuotraukos. Dalyviai ir patys išmėgino jėgas fotografuojant gyvus modelius bei pačių pasirinktus objektus dirbtinėje šviesoje, naudojantis galingomis blykstėmis.

Šie mokymai ne tik pagilino žinias fotografijos srityje, tačiau ir leido iš arčiau pamatyti profesionalų darbą, susipažinti su profesionalių nuotraukų padarymo principais. Be kita ko, leido suprasti kiek daug įkvėpimo galima rasti savo aplinkoje – bibliotekoje, kur kiekvienas gali tapti tobulos nuotraukos autoriumi.

Vasaros laikotarpiu dalyviai aktyviai fotografavo nuotraukas konkursui „Mano biblioteka“. Galime tik pasidžiaugti, kad mokymų metų įgytas žinias dalyviai pritaikė praktikoje, ieškojo įkvėpimo, eksperimentavo ir pažvelgė į biblioteką fotografo akimis.

Parengė

Agnė Norkutė
Komunikacijos specialistė
Kauno apskrities viešoji biblioteka

Komentarai

Populiarūs įrašai