Vaikiškos knygos šventė „Kur takelis pasuka, rasi gražią pasaką“

VVJC Vaidybinių improvizacijų būrelio vaidinimas "Kas yra laimė"
Rašytojos Evelinos Daciūtės atsiliepimas apie vaikiškos knygos šventę Vilkaviškyje „Kur takelis pasuka, rasi gražią pasaką“.

„Kelionė į Vilkaviškį buvo tikras iššūkis: atšilus orams į pagrindinius šalies kelius išriedėjo kelininkai. O tai reiškia, kad keliautojai susiduria su kliūtimis – uždarytais keliais. Tad užuot ramiai keliavęs, nerviniesi, paskui paknopstom leki į salę, kur tavęs laukia būrys vaikų. Bet vertėjo! Tokį priėmimą, tokią šventę man suruošė, kad ilgai nepamiršiu. O gal prisiminsiu visada. Vaikai, bibliotekos darbuotojos tam ruošėsi ne vieną savaitę – piešinių pripiešta, lapių prilankstyta. O kur dar sukurta improvizacija knygos „Laimė yra lapė“ tema. Ilona Viltrakienė, vaidybinių improvizacijų būrelio vadovė, knygos iliustracijas išradingai pavertė judančiais paveikslėliais. Mėgavausi puikiu vaikų pasirodymu ir taip giliai išjaustu, išgyventu vadovės teksto ir vaizdo matymu. Vaikai užvertė klausimais. Rašytojui labai svarbu pajusti, kad esi laukiamas, kad skaitytojui įdomu tai, ką tu veiki. Vilkaviškyje aš to gavau su kaupu. Esu labai dėkinga Alvinai Radžvilienei už kvietimą ir šiltą priėmimą, už jos azartą ir energiją, už tikėjimą tuo, ką ji daro. Taip pat ir jos kolegoms Inai Dubickaitei, Irenai Šapokienei, Robertui Šūmakariui, Gitanai Pumerytei – Vosylienei, kuri, po renginio kultūros namuose apsilankius bibliotekoje, papasakojo pastato istoriją. Kiek jis yra matęs!”

Apdovanojami aktyviausi skaitytojai
Vilkaviškio viešoji biblioteka jau vienuoliktą kartą sukvietė mažuosius knygų mylėtojus į tradicinę vaikiškos knygos šventę. Vilkaviškio kultūros centro mažoji salė vos talpino žiūrovus: vaikų lopšelių – darželių ugdytinius, pradinių klasių mokinius iš Vilkaviškio ir rajono. Šventės dalyviai, laukdami rašytojos, piešė, kas jiems yra laimė. Vaikams laimė yra: šeima, šokoladas, lapė, žaidimai, Lietuva, pasaka apie Mikę Pūkuotuką, mama, muzika... Ši šventė organizuojama paminėti Tarptautinę vaikų knygos dieną ir susitikti su vaikų pamiltu rašytoju. Šiemet pabendrauti su vaikais į Vilkaviškį atskubėjo rašytoja Evelina Daciūtė ir knygos personažas lapė. Evelinos Daciūtės sukurta, o Aušros Kiudulaitės iliustruota knyga „Laimė yra lapė“ - gausiai tituluotas kūrinys. Ši pasaka 2017-aisiais išrinkta vaikų Metų knyga. Prie šio laimėjimo prisidėjo ir Vilkaviškio vaikai, kurie aktyviai įsitraukė į Vaikų literatūros skyriaus suorganizuotus teatralizuotus vaikų knygų penketuko pristatymus, skirtus akcijai „Metų knygos rinkimai“ ir balsuodami už knygą „Laimė yra lapė“. Dar anksčiau, 2016 m. pelnė gražiausios knygos diplomą Vilniaus knygų mugės Meno knygos konkurse, 2016 m. Domicėlės Tarabildienės premiją už gražiausią metų knygą (IBBY Lietuvos skyrius). 2017 m. apdovanota Bolonijos vaikų knygų mugės iliustratorių parodos diplomu, 2017 m. - Nami (Pietų Korėja) iliustratorių parodos diplomu, 2017 m. Šaržos (JAE) iliustratorių parodos diplomu, 2017 m. Talino iliustratorių trianalės diplomu, 2017 m. knyga anotuota „Baltieji varnai” („The White Ravens”) leidinyje, pristatančiame reikšmingiausias pasaulio šalių knygas vaikams. Šią knygelę skaito ne tik lietuvių vaikai, bet ir vaikai iš viso pasaulio: Didžiosios Britanijos, JAV, Australijos, Honkongo ir kt.

Rašytoja Evelina Daciūtė su šventės dalyviais
Pagal Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės knygą „Laimė yra lapė“ yra sukurti spektakliai: „Laimė yra Lapė“ Vilniaus kameriniame teatre, „Labas, Lape“ Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Evelina Daciūtė per savo ketverius kūrybos metus parašė ir daugiau knygelių vaikams: „Meškių istorijos“: „Lubinų labirintas“, „Medaus mainai“, „Meškiai eina į mokyklą“, „Svajonių sodas“, kurių iliustratorė Rasa Kaper. Knygelė „Drambliai ėjo į svečius“, kurią iliustravo Inga Dagilė, taip pat yra apdovanota ir įvertinta: 2016 m. Knygos meno diplomu už gražiausią knygą vaikams, 2016 m. IBBY Lietuva apdovanojimu už Geriausią knygą mažiausiems skaitytojams. Tariame „ačiū“ Evelinai Daciūtei, nes ji viešajai bibliotekai padovanojo knygą „Drambliai ėjo į svečius“, o interaktyvi eiliuota istorija “Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ – iliustratorė Diana Molytė, su rašytojos palinkėjimais biblioteką pasiekė dar pernai pavasarį, Vilkaviškio viešosios bibliotekos Facebook‘o paskyros draugų dėka.

Rašytoja Evelina Daciūtė atsakinėja į vaikų klausimus
Rašytojai teko įsitikinti, kad jos knyga „Laimė yra lapė“ – Vilkaviškyje puikiai žinomas kūrinys, tai bylojo piešiniais ir darbeliais apie laimę ir lapę išpuošta kultūros centro mažoji salė, už tai esame nuoširdžiai dėkingi bibliotekos draugams – Vilkaviškio vaikų lopšelių – darželių „Buratinas“, „Eglutė“ ir „Pasaka“ ugdytiniams ir jų meninio ugdymo pedagogėms bei mūsų bibliotekos dailininkei Žydruolei Tumosaitei už sukurtas dekoracijas vaidinimams skirtai širmai, stendus apie „Laimė yra lapė“ kūrėjas, mašinas VVJC Vaidybinių improvizacijų būrelio vaidinimui. O Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro Vaidybinių improvizacijų būrelio, kuriam vadovauja Ilona Viltrakienė, pasirodymas „Kas yra laimė“ rašytoją tiesiog pakerėjo, autorės žodžiai: „Pamačiau visas judančias knygos iliustracijas!“. Vaikai šventės viešnios Evelinos Daciūtės klausė, kaip tapti rašytoju, jos atsakymas buvo: „Reikia labai daug skaityti, skaityti, skaityti...“, o į klausimą, kas yra laimė, atsakė: „Laimė yra rašyti“. Kad Vilkaviškio vaikams knygos rūpi, liudijo ne tik tai, kaip jie ruošėsi šiai šventei. Kad knygas vaikai tikrai myli rodė ir tai, kad dešimt Vaikų literatūros skyriaus skaitytojų tarp 1-4 klasių pelnė padėkos raštus ir dovanėles. Aktyviausiems skaitytojams juos įteikė viešnia Evelina Daciūtė. Iš rašytojos rankų padėkas su palinkėjimais atsiėmė devyni Vilkaviškio pradinės mokyklos mokiniai: Samanta Sažanytė, Liepa Vaškelytė, Ugnius Lavinskas, Dovydas Mačiulaitis, Lėja Svobūnaitė, Smiltė Kerpakytė, Robertas Cikanavičius, Joris Bindokas, Rapolas Vosylius. Į daugiausia skaitančių gretas pateko Alvito pagrindinės mokyklos ketvirtokė Milda Kalavinskaitė. Kiekvienam, pelniusiam aktyviausio Vaikų literatūros skyriaus skaitytojo titulą, Evelina Daciūtė linkėjo: „Kad laimė būtų didesnė už lapę“.

Alvina Radžvilienė
Vilkaviškio viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus vedėja
Nuotraukos - Vilkaviškio viešosios bibliotekos

Komentarai

Populiarūs įrašai