Bendradarbystės erdvės bibliotekose

Nuotr. Lisa Waananen, šaltinis: INLANDER
Šiuolaikinėje darbo rinkoje atsiranda vis daugiau laisvai samdomų darbuotojų, konsultantų, verslininkų, startuolių, kurie dirba nuotoliniu būdu. Nepaisant darbo lankstumo ir dinamikos, tokiems darbuotojams reikalingos ir įprastame biure prieinamos paslaugos (pvz., spausdinimas, interneto ryšys ir kt.). Be to, neretai savarankiškas darbas namuose gali sukelti izoliacijos jausmą. Visas šias problemas sprendžia bendradarbystės erdvės, kuriose verslininkai ir laisvai samdomi darbuotojai gali rasti kompaktiškas ir reikiamais įrenginiais aprūpintas darbo vietas, o be to, rasti bendraminčių ir tiesiog pabendrauti. Dėl to bendradarbystės erdvės dažnai laikomos idėjų sklaidos ir bendravimo vieta.

Bibliotekos taip pat aktyviai įrenginėja bendradarbystės erdves. Tokių erdvių galime išvysti ir Lietuvos bibliotekose. Kuo tokios bendradarbystės erdvės gali būti patrauklios potencialiems vartotojams? 

Pirmiausiai, jose yra visa darbuotojui reikalinga infrastruktūra - vieta prisijungti savo įrenginius, kompiuteriai, spausdinimo įranga, konferencijų salės ir seminarų kambariai. Neretai bibliotekose galima pasinaudoti ir verslininkams bei laisvai samdomiems darbuotojams reikalinga dizaino, maketavimo programine įranga, trimačiais spausdintuvais, konferencijų įranga. 

Antra, bibliotekų bendradarbystės erdvės yra prieinamos netgi pradedantiesiems verslininkams. Jų pridėtinė vertė - ne tik darbo vieta ir galimybės komunikuoti su bendraminčiais, bet ir bibliotekos artumas, daugybė nemokamų paslaugų.

Trečia, bibliotekos derina bendradarbystės erdvių paslaugas su verslui bei kūrybai reikalingų informacijos išteklių prieiga bei profesionalaus verslo dalyko bibliotekininko konsultacijomis.

Šiuos privalumus iliustruoja JAV Spokane viešosios bibliotekos pavyzdys. Šioje bibliotekoje galima pasinaudoti bendradarbystės erdve, kurioje įrengtos kompiuterizuotos darbo vietos arba vietos, kur vartotojas gali pajungti savo įranga. Vartotojai gali pasinaudoti Hi-Tech mokymosi kambariu, kuriame prieinama interaktyvi lenta, video konferencijų įranga. Įdomu yra tai, kad bibliotekoje galima gauti prieigą prie Bloomberg terminalo, kuris leidžia nagrinėti finansų, ekonomikos duomenis, analitines ataskaitas ir kitą verslui naudingą informaciją. Vartotojus konsultuoja verslo bibliotekininkas, susitikimą su kuriuo galima iš anksto rezervuoti. 

Ar jūs planuojate/įrengėte bendradarbystės vietą savo bibliotekoje?

Parengta pagal:

Level up: Spokane public library coworking space [interaktyvus]. 2018 [žiūrėta 2018 m. sausio 16 d.]. Prieiga per internetą: https://www.spokanelibrary.org/levelup/

Libraries as co-working spaces. Techsoup for libraries [interaktyvus]. 5 January 2018 [žiūrėta 2018 m. sausio 16 d.]. Prieiga per internetą: http://techsoupforlibraries.org/blog/libraries-as-co-working-spaces

Komentarai

Populiarūs įrašai