Kodėl bibliotekininkams reikia juoktis?

Šaltinis: DNA: Daily News and Analysis
Viešųjų bibliotekų portale Public Libraries Online pasirodė straipsnis intriguojančiu pavadinimu "Bibliotekoms reikia juoko". Nutariau ir aš pasidomėti, kuo autoriai grindžia savo samprotavimus. Be įvairiausių atradimų (pavyzdžiui, kad egzistuoja "Taikomojo ir terapinio humoro asociacija"), pavyko suprasti, kodėl gi humoras taip vertinamas darbovietėje. Pirmiausiai, manoma, kad gebėjimas smagiai pasijuokti atpalaiduoja, mažina stresą ir sukuria palankesnę bendravimo atmosferą organizacijoje (Beard, 2014). 

Kai kurios įmonės ne juokais laiko humorą savo konkurencinio pranašumo elementu. Apibendrindami naudingąsias humoro savybes, mokslininkai teigia, kad humoras sukuria malonų būdą pažvelgti į problemas ar prieštaravimus, su kuriais susiduriame gyvenime, ir tai daro gyvenimą "pakenčiamesnį". 

Geras lyderis, anot jų, turi būti ne tik smalsus ir energingas, bet turėti gerą humoro jausmą. Taip pat nustatyta, kad humoras vadovaujant duoda ir labai apčiuopiamų rezultatų - pagerėja darbo rezultatai, darbuotojų motyvacija, kūrybiškumas ir netgi moralė (Rego, E Cunha, Clegg, 2012). 

Tinklaraščiui Smart Brief on Leadership atlikus skaitytojų apklausą apie vadovų humoro jausmo svarbą apie 50 proc. atsakė, kad tai gyvybiškai svarbi vadovų savybė, o dar virš 40 proc. paantrino, kad humoro jausmas yra labai svarbi vadovo savybė. Taigi, faktiškai niekas iš apklaustųjų nenorėtų dirbti su humoro jausmo neturinčiu vadovu!

Tiesa, straipsnių autoriai perspėja, kad ne visi juokai gali būti tinkamai suprasti ir pataria vengti sarkazmo. Taip pat jeigu nesate juokus į kairę ir į dešinę žarstanti asmenybė, nereikėtų stengtis tokiu tapti, geriau elgtis natūraliai.

O ką manote jūs apie humorą darbe?

BEARD, A. Leading with humour. Harvard Business Review [interaktyvus]. May 2014 [žiūrėta 2017 m. lapkričio 12 d.]. Prieiga per internetą: https://hbr.org/2014/05/leading-with-humor

LAMBERT, T. The library needs laughter. Public Libraries Online [interaktyvus]. 7 November 2017 [žiūrėta 2017 m. lapkričio 12 d.]. Prieiga per internetą: http://publiclibrariesonline.org/2017/11/the-library-need-laughter/

REGO, A.; E CUNHA, M. P.; CLEGG, S. The virtues of leadership - contemporary challenges for global managers. Oxford: Oxford University Press, 2012.

Komentarai

Populiarūs įrašai