Bevielis internetas į namus viešosiose bibliotekose: pranašumai ir apribojimai

Šaltinis: DNAinfo
Tinklaraštis Public Libraries Online dalinasi įdomiais pastebėjimais apie  bevielio interneto ryšio įrangos ir interneto prieigos nemokamą skolinimą viešosiose bibliotekose. Šiandien rinkoje yra nemažai miniatiūrinių prietaisų, kurie leidžia namuose  ar bet kurioje kitoje vartotojui patogioje vietoje be ypatingų pastangų prijungti prie interneto kompiuterius, planšetes ir kt. Įvairiausios Lietuvos telekomunikacijos bendrovės siūlo interneto planus ir įrangą, kad naudotumėtės internetu bet kur. Užsisakius interneto planą, išmanieji telefonai irgi leidžia prijungti prie interneto įvairius įrenginius. Tačiau ne visi vartotojai vis dar gali susimokėti už galimybę naudotis internetu.

Bevielio interneto įrenginių ir interneto prieigos skolinimas yra itin populiari paslauga JAV viešosiose bibliotekose. Mobilieji prietaisai labai patogūs ir kompaktiški, o bevielio interneto ryšio namuose vis labiau reikia studijoms, darbui ir pačiai įvairiausiai veiklai. 

Dažniausiai viešosios bibliotekos skolina įrangą ir interneto prieigą rengdamos projektus. Ši paslauga yra itin reikalinga, todėl dažniausiai paklausa viršija pasiūlą. Bibliotekos išbandė įvairius būdus siekdamos užtikrinti galimybę pasinaudoti internetu visiems. Kai kurios bibliotekos riboja įrangos ir interneto prieigos skolinimo laiką, kitos apriboja pakartotinio skolinimo galimybę per tam tikrą laiko tarpą. 

Kai kurios viešosios bibliotekos užuot skolinusios mobilią bevielio interneto prieigos įrangą į namus, bendradarbiaudamos su kitomis organizacijomis stengiasi įsteigti kuo daugiau viešų interneto prieigos taškų. 

JAV viešųjų bibliotekų asociacija sudarė šaltinių apie interneto prieigos galimybės skolinimą sąrašą. Ši informacija gali būti naudinga planuojant tokią paslaugą bibliotekoje. 

Ar jūsų biblioteka jau išbandė bevielio interneto įrangos ir prieigos skolinimą? Pasidalinkite savo patirtimi tinklaraštyje Rock&roll bibliotekininkas.

Parengta pagal:

PUNDSACK, Karen. Wi-Fi lending: balancing supply and demand. Iš Public Libraries Online [interaktyvus].  6 July 2017 [žiūrėta 2017 m. liepos 10 d.]. Prieiga per internetą: http://publiclibrariesonline.org/2017/07/wi-fi-lending-balancing-supply-and-demand/

Komentarai

Populiarūs įrašai