IDEA Lab: 21 amžiaus gebėjimai - šiuolaikiniam jaunimui

Šaltinis: Library as Incubator
San Diego viešoji biblioteka sugalvojo patrauklią paslaugą mokyklos, kurį yra tame pačiame pastate kaip ir biblioteka, moksleiviams. Kaip žinia, vis daugiau jaunimo sieja savo karjera su IT sektoriumi, arba kūrybiškai panaudoja IT žinias kūrybiniose industrijose. Siekdama, kad jaunuoliai atrastų tas IT sritis, kurios jiems atrodo įdomiausios, biblioteka įkūrė IDEA Lab - šiuolaikiškais kompiuteriais įrengta laboratorija, kurioje jaunuoliai gali rasti ne tik kompiuterių, bet ir įvairią kitą įrangą, taikomąsias programas.

Susitarusi su vietiniu koledžu biblioteka pradėjo kviesti pirmuosius stažuotojus. IDEA Lab stažuotojai žinių gauna iš koledžo dėstytojų. Tačiau norint paskatinti jaunuolius kryptingai siekti tikslo, jie turi įgyvendinti savo praktinius IT projektus ir mokyti bendraamžius.

Sunkiausiai IDEA Lab projekte buvo išlaikyti jaunuolių susidomėjimą. Pirmą užsidegę nauja idėja, greitai jie jau norėjo mesti užsiėmimą. Taigi bibliotekininkams teko pasimokyti, kaip ugdyti jaunuolių atsakomybės jausmą. Tačiau programos rezultatai atpirko problemas. Jaunuolių teigimu, mokydamiesi jie įgijos ne tik IT žinių, tačiau ir vadinamųjų "minkštųjų" gebėjimų (bendravimo, bendradarbiavimo ir pan.), kurie jiems pravers ateities karjeroje.

San Diego viešoji biblioteka tapo vieta, kurioje moksleiviai galėjo išbandyti įvairias sritis, pradėti savarankiškai ir kryptingai mokytis, kelti sau ateities karjeros tikslus.

Šis pavyzdys buvo pateiktas YALSA - JAV Bibliotekų paslaugų jaunimui asociacijos leidinyje. Pagrindinė leidinio idėja - pateikti įdomius ir motyvuojančius paslaugų jaunuoliams pavyzdžius. Leidinį motyvavo 2014 m. parengta ataskaita apie bibliotekų paslaugų jaunimui ateitį. Joje paaiškėjo svarbus viešųjų bibliotekų vaidmuo mažinant skaitmeninę bei žinių atskirtį tarp įvairių jaunimo grupių, didinant jaunuolių motyvaciją mokytis, padėti jaunuoliams planuoti savo karjerą ir rasti tinkamą vietą darbo rinkoje, padėti jaunimui rasti kelią ir pradėti bendradarbiauti su įvairiomis jaunimo organizacijomis, kurios gali padėti jaunuoliams įgyvendinti savo svajones ir planus.

Parengta pagal:

TONG, Monnee. IDEA Lab tech team internship. Iš Case studies: real-world examples of how libraries are re-envisioning teen services. YALSA, be datos, p. 3-4.

Komentarai

Populiarūs įrašai