Ekslibrisų sriuba parodos lankytojams

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriuje atidaryta keliaujanti dailininkės Lolitos Putramentienės-Brazos ekslibrisų paroda „Ekslibrisas geriau nei sriuba“.

Atidarant ekslibrisų parodą, be autorės Lolitos Putramentienės-Brazos, dalyvavo grafikės kolega, Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fondo, kurio tarybos narė yra ir L. Braza, kuratorius Jonas Nekrašius, dailininkės diplominio darbo vadovas prof. Rimantas Buivydas, menotyrininkas prof. Vytenis Rimkus, kolegos ir draugai (daugumai jų dailininkė yra sukūrusi ekslibrisus), bibliotekos darbuotojai ir kiti, kuriems patinka mažoji grafika.

Renginio nuotaiką sukurti padėjo tarptautinių konkursų laimėtoja, Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mokinė pianistė Janina Bartulytė (mokytoja Irina Kudinova), o ekslibrių sriubos lankytojams išvirė Lolitos draugė Šiaulių moksleivių namų mados teatro „Mūza“ mokytoja Daiva Rozgaitė-Udrienė.
Po autorės prisistatymo ir kolegų sveikinimo kalbų, L. Putramentienė-Braza surengė performansą – naudodama senos skalbimo mašinos „Riga“ mechaninį gręžimo aparatą parodos autorė pagamino ekslibrisą ir parodė, kad ekslibrisus galima kurti primityviausiomis priemonėmis ir kad tai daryti gali visi.


Trisdešimt metų kurianti Lolita pasakojo, kad vaikystėje nusivylusi sudėtinga ekslibrisų raižymo ant linoleumo technika ir buvo pažadėjusi sau grafikės specialybės niekada nesirinkti. Tačiau atsitiko kitaip. Gyvenimas tarsi sąmoningai ją atvedė būtent į šią sritį.

Rimtai domėtis knygos ženklais Lolita pradėjo studentaudama Šiaulių pedagoginiame institute (dabar Šiaulių universitetas), kurį baigė 1987 metais. Tada susipažino su tuomečiu Pakruojo teismo pirmininku Jonu Nekrašiumi, kuris jau tada buvo žinomas ekslibrisų kolekcionierius. Ši pažintis buvo naudinga Lolitai, kaip menininkei. Teisininkas visur protegavo jaunąją dailininkę, skatino domėtis ekslibrisų kūrimo technikomis. Ekslibrisų tema Lolita parašė ir baigiamąjį darbą.

Pamažu Lolitos gyvenime atsirado ambicingų siekių, „svajonės įgavo pagreitį“. Ne kartą teko dalyvauti  tarptautinėse konferencijose,  įvairiuose knygos ženklų konkursuose bei parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje. Dailininkės ekslibrisai eksponuojami personalinėse ir bendrose parodose. Daug darbų iškeliavo pas Lietuvos ir užsienio kolekcininkus, kai kurie saugomi Gerardo Bagdonavičiaus ekslibrisų fonde. Kūrybinę patirtį L. Braza uoliai skleidžia kasmet organizuodama dešimtis kūrybinių dirbtuvių visuomenei, dalyvaudama kultūros įstaigų projektuose.
„Užburiančios linijos, magiškos dėmės ir neįprastos faktūros. [...] užstrigau ties miniatiūrine grafika“, – sakė juokaudama Lolita Putramentienė-Braza.

Parodą „Ekslibrisas geriau nei sriuba“ sudaro 17 pačių naujausių dailininkės  ekslibrisų. Mintis surengti keliaujančią parodą L. Brazai kilo dalyvaujant Zyplių dvare surengtame plenere. Dailininkė, organizavusi kūrybines dirbtuves Šakių ir aplinkinių rajonų žmonėms ir pamačiusi, koks didelis visuomenės susidomėjimas ekslibrisais, pajuto stiprų kūrybinį impulsą ir užsidegė siekiu dar labiau populiarinti ekslibrisų kūrimo meną. Parodą „Ekslibrisas geriau nei sriuba“ jau pamatė Kairių (Šiaulių r.) ir Kauno bendruomenės. Pabuvusi Šiaulių apskrities bibliotekoje, paroda iškeliaus į Zyplių dvarą (Šakių r.).

Laimos Juzulėnienės inf.
Ievos Slonksnytės nuotr.





Komentarai

Populiarūs įrašai