Ketvirtoji autorinių lėlių-herojų paroda Lieporių bibliotekoje

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filiale vyko ketvirtosios autorinių lėlių-literatūrinių personažų parodos pristatymas. Renginio metu aptartos eksponuojamos lėlės-herojai, susipažinta su jų autorėmis.

Parodos idėja išaugo tarsi ropė

Ketvirtoji autorinė lėlių paroda prasidėjo... ropės rovimu, kuri auga sparčiai ir greitai duoda derlių. Lieporių filiale dirbusio buvusio kolegos Sergėjaus Peršino idėja – kviesti meistres kurti lėles pagal pasirinktus literatūrinius kūrinius, išaugo didžiulė tarsi ropė. Ją „išrauti“ ir tradicija tapusią veiklą puoselėti padėjo Kristina Mikliuvienė, bibliotekos specialistė projektinei veiklai, ilgametės parodų dalyvės Edita Varnelienė, Asta Liaudanskienė, Dalia Vileikienė. Joms padėjo pirmą kartą parodos pristatyme dalyvavusios Zenė Motiejauskienė iš Pakruojo, kolegė Laura Radavičienė, dirbanti Vaikų literatūros skyriuje, ir, žinoma, pačios ropės autorė, Lieporių filialo bibliotekininkė Ilona Mockienė. Tačiau ropę išrauti pavyko tik prisijungus mažiesiems bibliotekos lankytojams, kurie labiausiai ir žavėjosi lėlėmis-knygų personažais.

Renginyje šypsenos ir jauki atmosfera

Parodos pristatymo vakaras išsiskyrė savo nuoširdumu, šypsenomis ir žaismingumu. Į atidarymą susirinkusieji buvo kviečiami pasiklausyti skaitomų literatūrinių kūrinių ištraukų, pamąstyti ir pamėginti atpažinti herojus, įvardinti skaitomą kūrinį. Tokiu būdu buvo kitaip susipažįstama su pačiais personažais bei jų autoriais. Atspėjus literatūrinę mįslę, lėlės-personažo kūrėjas pristatydavo savo kūrybą ir pasirinkimus.

Nominacijos lėlėms ir jų kūrėjoms

Savaitę prieš parodos pristatymą buvo vykdoma bibliotekos lankytojų apklausa apie eksponuojamus darbus. Lieporių filialo bibliotekininkė Gražina Gontienė statistiškai apibendrino gautus atsakymus. Remiantis skaitytojų nuomone, gražiausia lėle pripažinta Mergaitė su degtukais (H. K. Andersenas), kurios autorė Rita Ona Danielienė iš Klaipėdos. Kitas šios autorės sukurtas herojus Mažasis Princas. Tuo tarpu Kristinai Venslauskienei iš Marijampolės už Eglės Žalčių karalienės ir Bembio herojus suteikta originaliausio sprendimo nominacija. Irenos Pusvaškienės iš Molėtų sukurta Barbora Radvilaitė nominuota puošniausiu portretiniu personažu. Itin daug dėmesio sulaukė Rasos Petravičienės sukurtas Žaldokas - lietuviškiausias personažas. Šiaulietė Asta Liaudanskienė sukūrė net tris personažus: Harį Poterį, Mažajį Princą ir Pagranduką. Tai neeilinio kruopštumo darbai, savo šiltumu traukiantys mažųjų skaitytojų dėmesį. Nedaug skaitytojų žinojo ir atpažino Editos Varnelienės sukurtą Raudonodžių Vadą iš O. Henrio apsakymo „Raudonodžių vado išvadavimas“. Tai žaismingiausias personažas. Dalia Vileikienės Džonas Silveris iš Lobių salos ir Vienuolis Tukas iš Robinhudo nuotykių pripažinti realistiškiausiais veikėjais. Rolandos Naunikaitės Mergaitė su degtukais nominuota už subtilumą ir profesionalumą. Zenei Motiejauskienei iš Pakruojo dėkota už Muką ir Princą, už tikslų kultūrų savitumo atskleidimą. Tiesa, žavus Princas buvo sukurtas nesiremiant jokiu literatūriniu tekstu, todėl vakaro dalyviams pateikta užduotis - surasti kūrinį Princui. Daug nediskutuojant nuspręsta, kad Princas atėjo iš M. Tveno kūrinio „Princas ir elgeta“. Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės Lauros Radavičienės Tėvelis ir Motinėlė iš lietuvių liaudies dainos „Išėjo tėvelis į mišką“ pelnė ryškiausių herojų vardą. Nors kūrėjų lėlės iškeliaus į kitas parodas, kruopščiai nunerta Ilonos Mockienės įspūdinga ropė liks laukti naujų edukacinių užsiėmimų ir skaitytojų bibliotekoje.


Lėlės kaip edukacinė priemonė

Vienas iš parodos tikslų yra skatinti literatūros kūrinių skaitymą. Lėlės-herojai gali būti puikia priemone, sugundančia tiek suaugusiuosius, tiek vaikus perskaityti knygas apie sužavėjusius personažus. Šių metų autorinėje lėlių parodoje dalyvavo 11 autorių, pateikta 18 kūrinių. Tarp eksponuojamų darbų galima pamatyti tokius knygų personažus kaip Haris Poteris, Mažasis Princas, Pagrandukas, Eglė Žalčių karalienė, Bembis, Mergaitė su degtukais, Barbora Radvilaitė, Vienuolis Tukas, Džonas Silveris. Tai, daugiausiai, herojai iš vaikams ir jaunuoliams skirtų pasakų ir romanų. Tikimasi, jog išraiškingi personažai, kaip teigia Lieporių filialo vedėja Regina Vertelienė, palies kiekvieno apsilankiusiojo širdį ir paskatins perskaityti bent po vieną aptartą kūrinį. Išdalinus padėkos raštus, užpūtus torto žvakutes, bibliotekos šeimininkai drįso tarti „iki kitų metų“ - penktosios, jubiliejinės parodos.

Ketvirtoji autorinių lėlių-herojų paroda organizuota įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą projektą „Visuomeninė mokykla bibliotekoje 2“.


Agnė Kemzūraitė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai

Komentarai

Populiarūs įrašai