PROJEKTO „3D: DOMĖKIS. DALYVAUK. DALINKIS“ PRISTATYMAS BENDRUOMENEI

Bibliotekos direktorė A. Matulevičienė ir partneriai
Birželio 9 d. Panevėžio miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) šurmuliavo vaikai, jaunimas, senjorai, rinkosi bibliotekos partnerių (KTU Panevėžio institutas, „Ąžuolo“ pagrindinė mokykla, „Rožyno“ progimnazija) bei vietos valdžios ir savivaldos atstovai. Tądien čia vyko šventinis renginys bendruomenei, žymėjęs bibliotekos projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ įgyvendinimo pradžią.

„Šiandien pakvietėme jus, kad kartu pasidžiaugtumėme gavus projekto finansavimą bibliotekos idėjai įgyvendinti <...>“ – taip šį iškilmingą renginį pradėjo ir pirmoji sveikinimo žodį tarė bibliotekos direktorė Aurelija Matulevičienė. Įstaigos vadovė, pabrėžė, kad šis projektas, tai ne tik didelių darbų, bet ir naujų paslaugų vartotojams teikimo pradžia.

Partnerė Rožyno progimnazijos direktorė A. Adiklienė
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Sandra Jakštienė pasidžiaugė tuo, jog į naujas bibliotekos veiklas įsitrauks visa miesto bendruomenė – tiek vaikai, jaunimas, tiek ir senjorai. Valdžios atstovė taip pat įteikė projekto vadovei ir Informacijos skyriaus vedėjai Gitanai Navagruckienei LR Seimo padėką už indėlį į bendruomenės informacinio raštingumo ugdymą ir socialinės atskirties mažinimą.

Tuomet žodis buvo suteiktas bibliotekos globėjui, TV laidų prodiuseriui ir atlikėjui, Sauliui Urbonavičiui-Samui. Svečias susirinkusiems priminė, kad pats yra kilęs iš Panevėžio: „dar prisimenu ir kartais panaudoju panevėžietišką akcentą“ – juokavo pramogų pasaulio atstovas. Globėjas teigė, jog apie numatomas veiklas sužinojus daugiau, pačiam kilo noras išbandyti tą 3D spausdintuvą. Betarpiškai, šiltai ir su humoru su susirinkusiais bendravęs prodiuseris padovanojo renginio dalyviams keletą savo kūrinių. Gitaros ir trankaus, stogą vos nenunešusio, rokenrolo garsų jėga pasiekė tikslą – publika atsipalaidavo, plojo, lingavo, o senjorams kojos ėmė pačios kilotis.

Renginio svečiai, bibliotekos bendruomenė, kolektyvas
Tuomet projekto vadovė G. Navagruckienė plačiau pristatė projektą, trumpai nupasakojo numatomas veiklas. „Aptarnaudami skirtingas vartotojų grupes, aiškinomės bendruomenės problemas, iš jų ir kilo projekto idėja bei pavadinimas – domėkis naujomis technologijomis, dalyvauk kūrybiškoje veikloje, dalinkis įgytomis žiniomis. Su projektu „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ patekome tarp 45 Lietuvos viešųjų bibliotekų, gavusių projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir LR kultūros ministerijos finansavimą – daugiau nei 20 000 eurų“ – kalbėjo projekto vadovė.

Viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su KTU Panevėžio instituto dėstytojais, studentais, miesto mokyklų pedagogais bei talkinant savanoriams, vykdys šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis paremtą edukacinę veiklą 5 miesto bibliotekose. Čia vyks matematikos, biologijos, dailės ir technologijų integruotos pamokos, bus organizuojamos kūrybinės veiklos vaikams, jaunimui ir senjorams. Integruotose pamokose ir neformalioje veikloje, kaip mokymo(si) priemonės, bus naudojamas 3D spausdintuvas bei skeneris. Vyresnio amžiaus žmonėms bus organizuojami dviejų lygių e-raštingumo mokymai. Tokiu būdu sieksime didinti formalaus mokymosi efektyvumą, gerinti senjorų e-raštingumo įgūdžius ir žinias, suteikti naujas galimybes vaikų ir jaunimo laisvalaikiui.

Partneriai ir vaikai sodina medelį
Skaidres papildė bei renginiui geros nuotaikos užtaisą garantavo dviejų bibliotekos darbuotojų sukurtas nuotaikingas sustabdyto kadro (angl. slow motion) animacinis filmukas. Susirinkusieji su šypsena stebėjo ekrane pasirodžiusius keturis filmuko siužetus – atspindėtas projekto problemas. Taip žaismingai, per humoro prizmę, LEGO figūrėlių, įkūnijusių bendruomenės problemas dėka, buvo parodyta, kaip biblioteka spręs jaunimo laisvalaikio, senjorų nepakankamo e-raštingumo, mokinių mokymosi motyvacijos gerinimo, studentų praktikos atlikimo bazės trūkumo, problemas. Tarp numatomų projekto veiklų yra ir mokymasis kurti stop kadro filmukus.

Į projekto pristatymą įsitraukė ir keletą žodžių tarė projekto partneriai. Šmaikščiai biblioteką sveikino „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos direktorius Remigijus Glinskis. Pedagogas juokavo, jog jei nebūtų projektų, bendradarbiavimo su biblioteka, jie ramiai sau gyventų kaimynystėje. „O jei rimtai, džiaugiuosi net už penkias bibliotekas. Linkiu pasiekti, ką esate užsibrėžę. Net pavydu – o jei pavydi kaimynai – tai vadinasi seksis“– juokavo R. Glinskis. Padėkos žodį tarė „Rožyno“ progimnazijos direktorė Aida Adiklienė. „Sveikinimo žodis turėtų būti vienintelis – ačiū bibliotekai“

Projekto pristatymo renginys užbaigtas simboliška akcija – bibliotekos kiemelyje kartu su projekto globėju, partneriais, darbuotojais ir visa gausiai susirinkusia bendruomene buvo pasodintas obelaitės sodinukas, simbolizuojantis bibliotekos augimą, progresą, tapimą savarankiška tvaria ir dinamiška institucija; jo vaisiai – bibliotekos teikiama nauda bendruomenei.

Parengė Indrė Lašinytė
Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka

Nuotraukos - Miglės Šablinskaitės

Komentarai

  1. Įdomu ar kada 3d spausdintuvai pakeis 2d spausdintuvus. :) Įsivaizduoju, kaip einu į kino teatrą, o bilietas- filmo pagrindinio veikėjo veidas, arba kokia nors filmo detalė iškili. Įdomūs laikai laukia.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai