Mintys apie kūrybiškumo skatinimą bibliotekose

Šių metų kovo mėnesio pabaigoje žurnale "Library Journal" pasirodė įdomus straipsnis, kuriame pateikiami pasvarstymai apie tai, kaip pasitelkti bibliotekų darbuotojų kūrybiškumą kuriant inovatyvias bibliotekų paslaugas. Iš tiesų, šiandien žodžiai "inovacijos" ir "kūrybiškumas" itin dažnai vartojami bibliotekininkystėje, todėl kartais jie jau pradeda erzinti. Tačiau straipsnis maloniai nustebino, nes į inovacijas ir kūrybiškumą pamėginta pažvelgti giliau ir kritiškai.

Norėčiau pateikti keletą minčių, kurios buvo akcentuojamos straipsnyje:

Bibliotekų darbuotojai turi įvairiausių idėjų, kurios naudingos bibliotekoms. Šiandien siūloma nemažai personalo kūrybiškumo skatinimo būdų ir priemonių. Viena iš pateiktų straipsnyje - vadinamoji idėjų knygutė, ar idėjų projektas. Jis ir buvo išbandytas paties autoriaus. Bibliotekų darbuotojai gavo užrašų knygutę, kurioje pusmetį kviečiami užrašyti įdomias mintis, pastebėjimus apie vartotojų elgesį, kuris patraukė dėmesį, klausimus ir kt. Toliau buvo dalinamasi idėjomis ir kartu išrinktos perspektyviausios. Taigi svarbu parinkti tinkamą būdą, įtraukti darbuotojus į idėjų generavimo veiklą.

Biblioteka turi būti pasiruošusi kūrybiškoms darbuotojų idėjoms. Šią pamoką straipsnio autorius išmoko, kai susidūrė su kūrybiškų idėjų gausa. Ji gerokai viršijo bibliotekos galimybes šias idėjas įgyvendinti. Kaip žinia, su kiekviena idėja reikėtų nemažai padirbėti, kad ji taptų realybe. Jei idėjų kiekis viršija darbuotojų pajėgumą jas įgyvendinti, tai kelia organizacijai problemų. Be to, tokioje situacijoje, kai darbuotojai įsitraukia į idėjų generavimą, gali kilti ir nusivylimas, jei tokio darbo rezultatai toliau neplėtojami.

Kūrybiškumas turėtų būti siejamas su organizacijos veiklos lauku, perspektyvomis ir problemomis. Idėjų perteklių paskatino ir tai, kad projekte darbuotojai neprašyti savo idėjas susieti su organizacijai reikšmingomis veiklos sritimis, problemomis. Ši autoriaus mintis labai gerai iliustruoja ir vadybos klasikų svarstymus apie naujų idėjų apie organizacijos veiklą ir perspektyvas generavimą. Pavyzdžiui, besimokančios organizacijos tyrėjas Peteris Senge'as teigė, kad naujų idėjų šaltinis - vadinamoji kūrybinė įtampa. Ji atsiranda, kai, viena vertus, matome, kaip galima pakeisti situaciją / veiklą, t. y. turime viziją. Ji dažnai intuityvi. Kita vertus, antroji kūrybinės įtampos prielaida - dabartinės situacijos, problemų suvokimas. Be jo bet kuri vizija - tiesiog neįgyvendinama svajonė.

Kad bibliotekų darbuotojai generuotų organizacijai svarbias idėjas ir veiklos kryptis, reikia sukurti erdvę kūrybiškumui ir mokymuisi. Kalbant apie bibliotekos darbuotojų kūrybiškumo sąsajas su organizacijos veiklos lauku, kyla klausimas, kas turėtų tą lauką arba pokyčių kryptį apibrėžti. Įprasta manyti, kad tai - lyderio darbas. Lyderis populiariai suprantamas, kaip organizacijos vizijos kūrėjas, kuris nustato jos ateities raidos kryptis. Tačiau lyderio darbas gali būti ir kitoks - sukurti erdvę, kurioje patys darbuotojai prisiimtų atsakomybę už organizacijos ateitį ir ją kurtų. Tai nelengvas uždavinys, kuris reikalauja lyderio atsparumo neapibrėžtumui ir įtampai. Neapibrėžtumas ir įtampa - įprastos naujų veiklos krypčių ir idėjų generavimo procesos dedamosios. Tačiau tverti neapibrėžtas ir įtemptas situacijas itin sunku. Kyla pagunda arba sukurti sprendimą pačiam, arba panika, kai tokio sprendimo nėra.

Manau, pasiskaityti šį straipsnį ir pasvarstyti apie kūrybiškumą bibliotekose, būtų naudinga visiems bibliotekų vadovams.

Parengta pagal:

BELL, S. Influencing staff creativity: how good leaders get it right. Iš Library Journal [interaktyvus]. 25 March, 2015 [žiūrėta 2015 m. balandžio 4 d.]. Prieiga per internetą: http://lj.libraryjournal.com/2015/03/opinion/leading-from-the-library/influencing-staff-creativity-how-good-leaders-get-it-right-leading-from-the-library/

Komentarai

  1. Neįtikėtina - straipsnis apie darbuotojų kūrybiškumą, kai apie jį ieškai informacijos. Labai smagu, kad tinklaraštis gyvas, kad kalbama aktualiais klausimais. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai