Bibliotekų ateities centras - naujas Amerikos bibliotekų asociacijos padalinys

Šiais metais Amerikos bibliotekų asociacija (ALA) įsteigė Bibliotekų ateities centrą - naują padalinį, kuris padės bibliotekų vadovams strateginio planavimo srityje. Centre bus kaupiama informacija apie pagrindines socialines, ekonomines, politines ir technologines tendencijas, kurios turi reikšmingą įtaką bibliotekų veiklai. Svetainėje jau pradėta kaupti Tendencijų biblioteka (Trends library). Joje galima rasti įvairių tendencijų sąrašą, išskleidus nuorodą į atskirą tendenciją rasime jos apibūdinimą, svarbos pagrindimą, svarbius statistinius duomenis, galimą poveikį.

Be to, centro darbuotojai pasiūlys bibliotekininkams inovatyvių metodų, kurie padės planuoti ir sistemiškai galvoti apie bibliotekos ateitį. Galiausiai, centras bendradarbiaus ir plėtos ryšius su įvairiais ekspertais ir bibliotekų veiklos novatoriais. Tai padės bibliotekoms spręsti įvairias veiklos problemas. Svetainėje skelbiamas Ateities bibliotekų tinklaraštis, kuris dar tik pradėtas rašyti, tačiau jau pateikia kelias nuorodas į įvairius renginius.

Manau, kad centro svetainė, kurioje bus kaupiamos ir bibliotekoms svarbios mokslinės ataskaitos, tyrimai ir straipsniai būtų naudinga ir Lietuvos bibliotekininkystės specialistams.

Parengta pagal:

FIELS, K. M. Who will shape the future? American Libraries Magazine [interaktyvus]. November / December 2014 [žiūrėta 2014 m. lapkričio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://www.americanlibrariesmagazine.org/issue/novemberdecember-2014

Library of the future [interaktyvus]. 2014 [žiūrėta 2014 m. lapkričio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://www.ala.org/transforminglibraries/future

Komentarai

Populiarūs įrašai