Knygos poveikis: romanas "Penkiasdešimt pilkų atspalvių" ir moters sveikatos tyrimas

Neseniai pasirodžiusį straipsnį el. portale Ji24.lt apie erotinio romano "Penkiasdešimt pilkų atspalvių" poveikį moterų gyvenimui ir sveikatai radau per kolegų bibliotekininkų nuorodas, skelbiamas Facebooke.

Straipsnis mane sudomino, kadangi kadaise domėjausi skaitymo psichologija ir ypač skaitymo poveikiu žmogui. Straipsnyje apariamas JAV Mičigano universiteto šeimos psichologijos profesorės Amy Bonomi aukščiau minėto erotinio romano poveikis moterims. Tyrime pristatančiame straipsnyje nurodoma, kad "25 proc. pirmąją romano dalį perskaičiusių moterų draugavo su jas ne itin gerbiančiais vyrais, 34 proc. dailiosios lyties atstovių susitikinėjo su į persekiojimą linkusiais vyrais ir net 75 proc. knygą perskaičiusių moterų buvo nors kartą gyvenime laikęsi dietų" (žr. straipsnį; tiesa, šiek tiek sutrikau, kai prie asmeninio gyvenimo problemų pridedama dar ir dieta - gal čia jau tyrimo aptarimo kėblumas). Be to, kalbama, kad visas romano dalis perskaičiusios moterys buvo labiau linkusios vartoti alkoholį ir keisti seksualinius partnerius. Straipsnyje teigiama, kad erotiniai romanai gali sukelti moterims sveikatos problemų.

Prisiminus Nikolajaus Rubakino skaitymo psichologijos tyrinėjimus ir biblioterapijos pagrindus, galima teigti, kad knyga iš dalies atspindi ir patį skaitytoją, jo ketinimus ir bruožus, ypač jei ji yra mėgstama. Tai gal ši knyga tiesiog rado savo skaitytoją? Kita vertus, žinomas ir knygos poveikis žmogui, kuris panaudojamas toje pačioje biblioterapijoje. Tačiau ar įmanomas tiesioginis elgsenos pasikeitimas perskaičius erotinį romaną? Iš dalies tai man primena knygų cenzūruotojų baimes apie tai, kad perskaičius vienokią ar kitokią knygą neišvengiama žala žmogaus moralei.

Gaila, nemačiau tyrimo originalo, todėl neaišku, ar jo pristatymas populiariame leidinyje - korektiškas. O ką manote apie šios knygos poveikį jūs, kolegos profesionalūs bibliotekininkai?

Komentarai

Populiarūs įrašai