Vienuolyno Montserrat biblioteka: kur senovė persipina su modernybe

Montserrat vienuolynas
Viena įstabiausių ir švenčiausių Katalonijos (Ispanija) vietų - Montserrat vienuolynas, įsikūręs tą patį vardą turinčiuose kalnuose. Vienuolynas turi ir savo seną biblioteką. Apsilankiusi vienuolyne pasidomėjau ir pačia biblioteka (nors, deja, apsilankyti joje nepavyko). Benediktinų ordino vyrų vienuolynas Montserrat kalnuose įsikūręs 11 a. Viena iš svarbių vienuolyno erdvių ir privalomų elementų - tai biblioteka. Joje vienuoliai (jų šiuo metu vienuolyne gyvena apie 80) skaito tiek dvasiniais tikslais, tiek norėdami pasisemti naujų žinių. Yra duomenų, kad vienuolyne buvo kaupiami rankraščiai nuo pat jo įsteigimo. 12 a. vienuolyne įkurtas skriptoriumas, todėl kolekcijos pasipildymas reikalinga literatūra pagyvėjo. 19 a. Napoleono karuose vienuolynas buvo faktiškai sugriautas, labai nukentėjo ir biblioteka. Tačiau dedant daugybę pastangų, šiuo metu biblioteka atkurta ir prieinama mokslininkams ir tyrinėtojams.

Vienuolyno Montserrat biblioteka
Įdomu tai, kad biblioteka įstabi ne tik savo senosiomis kolekcijomis (joje yra ir inkunabulų, ir rankraščių, ir senųjų žemėlapių), bet ir šiuolaikiškomis iniciatyvomis. Nuo 1998 m. vienuolyne vykdoma kortelinio katalogo retrokonversija, metais vėliau - pradėtas vykdyti skaitmeninimas. Šiuo metu konvertuota daugiau kaip 300 000 katalogo kortelių, vyksta vertingų leidinių skaitmeninimas. Kai kurias publikacijas galima pamatyti nedidukėje skaitmeninėje bibliotekoje. Dar viena šiuolaikiška bibliotekos paslauga - Montserrato Biblija mobiliesiems įrenginiams. Tai vienuolių parengtas leidimas su komentarais. Dabar tikintieji ir kiti besidomintieji gali jį skaityti įvairių gamintojų mobiliuosiuose prietaisuose (versija suderinama ir su skirtingomis prietaisų operacinėmis sistemomis). Biblioteka taip pat bendradarbiauja su Google Books, tad jos kolekcijas galima išvysti ir šioje populiarioje paieškos sistemoje. 2007 m. apie biblioteką publikuota knyga, kurios ištraukos irgi pateikiamos Google Books.

Prisipažinsiu, nesitikėjau atrasti skaitmeninimo ir saityno 2.0 iniciatyvų senoje vienuolyno bibliotekoje, aukštai Montserrat kalnuose. Todėl dalinuosi šia patirtimi ir su tinklaraščio skaitytojais bei kviečiu pasiskaityti daugiau apie biblioteką bei bent virtualiai apžiūrėti jos interjerą šioje svetainėje.

Parengta pagal:

The Montserrat Library [interaktyvus]. [be datos] [žiūrėta 2014 m. liepos 10 d.]. Prieiga per internetą: http://www.bibliotecademontserrat.net/cat/eng/index.php

Komentarai

Populiarūs įrašai