Darbuotojų verslumo skatinimo programa Hiustono universiteto bibliotekoje

Naujame Bibliotekų inovacijų žurnalo (Journal of Library Innovation) numeryje įdomus straipsnis. Jame kalbama  šiandien itin aktualia tema. Tai - bibliotekų darbuotojų kūrybiškumo ir verslumo skatinimas. Bibliotekininkai pripažįsta, kad labai naudinga imtis pokyčių, atrasti naujus darbo metodus, diegti naujoves. Tačiau daug sudėtingiau sugalvoti, kokių praktinių priemonių imtis, kad paskatintų bibliotekos darbuotojų verslumą.

JAV Hiustono universiteto biblioteka, jau nuo 2006 nuosekliai formuluojanti organizacijos strategines veiklos kryptis, ėmėsi neįprastos iniciatyvos - sukūrė vidinę mažų projektų finansavimo programą, kad paskatintų strateginių tikslų įgyvendinimą. Programa leidžia bibliotekos darbuotojams teikti projektus, kuriems skiriamas 2000-5000 JAV dolerių finansavimas. Projekto tikslai ir rezultatai turėtų atitikti bibliotekos strategines veiklos kryptis. Tokia programa leido darbuotojams eksperimentuoti, išbandyti naujas idėjas ir darbo metodus. Kai kuriais metais finansavimas buvo skirtas net 10 darbuotojų projektų. Neretai tokie projektai apima įvairius renginius ir konkursus, skirtus universiteto bendruomenei, bet nesiriboja tik tokia tematika. Hiustono universiteto biblioteka finansavo ir vidinių darbuotojų mokymų iniciatyvas, net ir bibliotekos paslaugų reklamas studentiškoje televizijoje.

Straipsnyje aprašyta ne tik bibliotekos patirtis, bet  ir pateikiami patarimai toms bibliotekoms, kurios nutars išbandyti tokį darbuotojų verslumo skatinimo būdą. Imantis verslumo skatinimo programų svarbu žinoti, kad ne visi projektai bus sėkmingi. Tačiau jeigu iš tiesų siekiama skatinti verslumą ir inovacijas, nesekmės turi būti priimamos.

Daugiau apie Hiustono universiteto bibliotekos programą skaitykite straipsnyje, pagal kurį parengta ši žinutė:

GETZ, K; BENNETT, M. H.; LINDEN, N. Encouraging entrepreneurism with internal small grants: the strategic directions microgrant program at the University of Houston Libraries. Journal of Library Innovation [interaktyvus]. 2014, vol. 1, issue 5 [žiūrėta 2014 m. liepos 15 d.]. Prieiga per internetą: http://www.libraryinnovation.org/article/view/321/547

Komentarai

Populiarūs įrašai