BOBCATSSS 2014: Bibliotekos (r)evoliucija darnios visuomenės plėtrai

BOBCATSSS – tai tarptautinė mokslinė konferencija, skirta bibliotekininkystės ir informacijos tematikai. Kasmet vis kitame Europos mieste vykstanti populiari, tarptautinį pripažinimą pelniusi konferencija unikali tuo, jog organizaciniai konferencijos darbai patikimi bibliotekininkystės ir informacijos studentams. Konferencijos iniciatorius – asociacija EUCLID (angl. European Association for Library and Information Education and Research).

Šiais, 2014-aisiais metais, jau 22-oji BOBCATSSS konferencija sukvietė skirtingų pakopų bibliotekininkystės ir informacijos studentus ir jų dėstytojus bei šios srities praktikus į Viduržemio jūros regiono perlu vadinamą Katalonijos sostinę Barseloną. Į konferenciją, kurią šiais metais organizavo Boraso (Švedija) ir Barselonos (Ispanija) universitetai, susirinko apie 250 dalyvių. Dauguma jų atvyko iš Europos, tačiau čia taip pat buvo galima sutikti pranešėjus iš tokių tolimų šalių kaip Pietų Afrikos Respublika, Japonija, Kinija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada.

Konferencijos tema „Bibliotekos (r)evoliucija: skatinant informacijos apie darnų vystymąsi sklaidą“ (angl. Library (r)evolution: Promoting sustainable information practices) organizatoriai kvietė diskutuoti apie bibliotekininkystės, kaip mokslo ir kaip praktinės veiklos, kismą nemokamos, skaitmeninės tinklo informacijos amžiuje. Dalyviai konferencijos metu pristatė apie 50 žodinių pranešimų ir net 27 stendinius pranešimus (2013 metais tokių buvo tik 15), įvyko 10 seminarų, kurių metu ieškota atsakymų į sudėtingus, tačiau išsyk šiandien ypač aktualius klausimus – ar bibliotekos pajėgios atliepti darnios visuomenės poreikius? Kokie pokyčiai laukia bibliotekų ateityje? Kaip bibliotekininkystės mokslas prisideda prie darnios visuomenės plėtros?

Konferenciją sudarė 5 sekcijos:

 • Geresnės ateities link? (angl. Towards a Better Future?). Šioje sekcijoje buvo kalbama apie bibliotekų galimybes įsilieti į judėjimą už ekologiją ir gamtos išteklių išsaugojimą kuriant „žalias“ bibliotekas ir archyvus, skatinant atvirosios prieigos informacijos išteklių naudojimą ir kt.
Įgūdžiai ir raštingumas (angl. Skills and literacies). Čia buvo analizuojamos temos susijusios su mokyklų bibliotekomis, skaitmeninių bibliotekų svarba ugdymo procese, biblioterapijos panaudojimu įkalinimo įstaigose, bibliotekų edukacinių žaidimų nauda ir kt.
Erdvės, kultūros ir informacijos laisvė (angl. Spaces, Cultures and Freedom of Information). Šios sekcijos pranešimų centre – atminties ir valstybinių institucijų bendradarbiavimo galimybės, skaitmeninių bibliotekų prieinamumas visuomenei ir kt.
Socialinės medijos, debesų kompiuterija ir mobiliosios paslaugos (angl. Social Media, Cloud Computing and Mobile Services). Šioje sekcijoje buvo diskutuojama apie naujas atminties institucijų paslaugas, skirtas virtualiems vartotojams.
Vartotojai, klientai ir profesionalūs vartotojai (angl. Users, Customers and Prosumers). Pranešimais, skaitytais šioje sekcijoje, atkreiptas dėmesys į elektroninius leidinius ir jų funkcijas visuomenėje, skaitmeninius archyvus, WEB 2.0 technologijos teikiamas galimybes tobulinant bibliotekų internetinius tinklapius ir elektroninius katalogus.

Jau ne vienerius metus BOBCATSSS konferencijoje galima sutikti ir atstovus iš Lietuvos – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) studentų ir dėstytojų komandą. Šiais metais į konferenciją vyko KF magistrantės Agnė Bankauskaitė, Fausta Brasaitė, Monika Parėdnytė ir KF Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto dėstytoja dr. Jurgita Rudžionienė. Studentės pristatė pranešimą tema „Naujosios technologijos atveria naujas galimybes: Elektroninių leidinių valdymo informacinės sistemos (ELVIS) atvejis“ (angl. New Technologies ‒ New Possibilities. A Case of Electronic Publications Management Information System (ELVIS)). Studentėms pasirengti konferencijai padėjo KF dėstytojos dr. J. Rudžionienė, doc. dr. Zinaida Manžuch ir dr. Rasa Januševičienė. Dalyvių kelionę finansavo Komunikacijos fakultetas. Pranešimu siekta aktualizuoti regėjimo negalią turinčių asmenų informacijos prieinamumo problematiką. Tarptautinę studentų ir mokslininkų bendruomenę sudomino pranešimo metu pasidalinta Lietuvos aklųjų bibliotekos sukurtos ir palaikomos skaitmeninės bibliotekos, skirtos regėjimo negalią turintiems informacijos vartotojams, geroji praktika. Iš klausytojų auditorijos pranešėjos sulaukė klausimų ir buvo aktyviai diskutuota perskaityto pranešimo tema. Tuo tarpu dėstytoja dr. J. Rudžionienė EUCLID sesijoje kolegas iš užsienio universitetų supažindino su informacijos ir komunikacijos studijų KF būkle ir perspektyvomis.

2015 metais BOBCATSSS konferencijos organizatoriai kvies susitikti Čekijoje, Brno mieste.

Pranešimą parengė: 
Agnė Bankauskaitė, Fausta Brasaitė, Monika Parėdnytė (VU KF studentės) ir dr. Jurgita Rudžionienė

Komentarai

Populiarūs įrašai