Viešoji biblioteka - versliems ir sumaniems darbuotojams

City Business Library, London
Viešosios bibliotekos teikia daugybę paslaugų įvairioms vartotojų bendruomenėms. Praūžus ekonominei krizei pasaulis sunkiai atsigauna po jos padarinių. Todėl itin aktualios bibliotekų paslaugos ir pagalba žmonėms rasti darbą ir netgi pradėti ir plėtoti savo verslą.

Apie tokias bibliotekas kalbama naujausiame profesinio žurnalo New Library World (Naujasis bibliotekų pasaulis) straipsnyje "Šiuolaikinės verslo bibliotekos: gyvybiškai svarbus vietos išteklius iššūkius keliančios ekonomikos laikais". Iš tiesų, verslo informacijos centrai ar verslo bibliotekos jau tapo neatsiejama kai kurių viešųjų bibliotekų dalimi.

Kuo ir kam naudingos tokios bibliotekos?

Tokios bibliotekos gali būti tiesiog viešosios bibliotekos padaliniu. Štai Niujorko viešojoje bibliotekoje veikia Mokslo, pramonės ir verslo biblioteka (http://www.nypl.org/locations/sibl). Ši biblioteka skirta pradedantiesiems verslininkams, ieškantiems darbo žmonėms, verslininkams, kuriems reikia papildomos informacijos plėtojant savo veiklą. Vartotojams teikiama prieiga prie specializuotų verslo, finansų, statistinės informacijos duomenų bazių, organizuojami mokymai finansinio raštingumo ir įvairiais verslo klausimais. Bibliotekoje verslininkai gali išsinuomuoti susitikimo kambarius ir konferencijų sales, teikiamos konsultacijos, specializuotos informacijos paieškos paslaugos. Ieškantieji darbo gali atlikti paiešką pasitelkiant centralizuotą darbo skelbimų paieškos variklį.

Londone įsikūrusi Miesto verslo biblioteka (http://www.cityoflondon.gov.uk/business/economic-research-and-information/city-business-library/Pages/default.aspx), skirta teikti visokeriopą paramą žmonėms, pradedantiems ir plėtojantiems savo verslą. Įdomu, kad verslininkai gali nuomotis susitikimų kambarius, kompiuterizuotas darbo vietas, konferencijų sales žymiai pigiau, nei kitur. Ypatingas dėmesys skiriamas ieškantiems darbo žmonėms, smulkiojo ir vidutinio verslo, pelno nesiekiančių organizacijų atstovams.

Taigi biblioteka gali padėti stiprinti vietos verslą dėl unikalių savybių:

a) turimų informacijos išteklių - norint vykdyti verslo veiklą, plėtoti pelno nesiekiančios organizacijos darbą reikia nuolat gauti specializuotą informaciją - pvz., apie mokesčius, teisės aktus ir pan.

b) erdvių - bibliotekos erdvės puikiai pritaikytos grupiniam ir individualiam darbui, bibliotekos aprūpintos interneto ryšiu ir darbui reikiama įranga, šios erdvės atviros visiems vartotojams.

c) bibliotekininkų turimos kompetencijos praverčia konsultuojant vartotojus apie tai, kaip rasti patikimą verslui ar profesinei veiklai reikalingą informaciją.

d) bibliotekų bendradarbiavimo su kitomis organizacijomis tradicijų, todėl tampa universaliu informacijos ir žinių sklaidos kanalu. Pvz., bibliotekose gali vykti įvairiausi renginiai ir mokymai verslo, finansų ir kitomis temomis.

Kažkada teko skaityti Lietuvos statistikos departamento parengtą tyrimą, kuriame išaiškėjo, kad pradedantieji verslininkai apie verslo pradžią daugiausiai informacijos gauna iš šeimos narių. Galbūt, tokioje situacijoje Lietuvos bibliotekos, esančios labai arti savo piliečių galėtų pagelbėti jiems tapti versliais ir aktyviai dalyvauti profesinėje veikloje?

Parengta pagal:

MASSIS, B. Today's business library: a vital local resource in a challenging economy. New Library World [interaktyvus].  2013, vol. 115, no. 1/2 [žiūrėta 2013 m. gruodžio 10 d.]. Prieiga per Emerald Publishing Group Ltd.

Komentarai

Populiarūs įrašai