Twitterio archyvas JAV Kongreso bibliotekoje

2010 m. JAV Kongreso biblioteka ir Twitterį valdanti kompanija pasirašė sutartį, pagal kurią bibliotekai perduodami viešųjų Twitterio paskyrų duomenys. Šiandien bibliotekoje sukaupta 170 milijardų Twitterio vartotojų pasisakymų už 2006-2010 metus. Turint omenyje, kad Twitteris - tai svarbi šiuolaikinė bendravimo terpė, toks archyvas turės neįkainuojamą vertę šiuolaikiniams ir ateities visuomenės procesų, komunikacijos, istorijos ir kitiems tyrinėtojams. Biblioteka jau šiandien gavo apie 400 užklausas iš įvairių pasaulio šalių tyrinėtojų, sužinojusių apie tokį unikalų archyvą.

Kol kas biblioteka ieško sprendimų, kaip sukurti patogią prieigą vartotojams prie jau sukauptų turtų. Šiuo metu paieška bibliotekos Twitterio archyvuose galėtų užtrukti net 24 valandas. Todėl reikia sugalvoti, kaip efektyviai ir greitai organizuoti paiešką naujo tipo ir masto sistemoje.

Įdomu, kaip toliau rutuliosis šio archyvo plėtra bibliotekoje, kuri jau turi sukaupusi didžiulę skaitmeninio saugojimo ir archyvų kūrimo patirtį.

Parengta pagal:

Update on the Twitter at the Library of Congress [interaktyvus]. January 2013 [žiūrėta 2013 m. sausio 7 d.]. Prieiga per internetą: http://www.scribd.com/fullscreen/118968413?access_key=key-259owrk0ix0cczjqgeh1

Komentarai

Populiarūs įrašai