Duoklė knygotyrai: pokalbis su profesoriumi Domu Kaunu

Paskutinę praėjusių metų dieną interneto dienraštyje „Bernardinai.lt“ pasirodė pokalbis su profesoriumi Domu Kaunu. Pokalbio pagrindinis motyvas – naujoji profesoriaus monografija „BIBLIOTHECA GEORGII COMITIS DE PLATER. Jurgio Platerio biblioteka – Lietuvos knygos kultūros ir mokslo paminklas“.

Tačiau straipsnyje kalbama ne tiek apie pačią knygą, kiek apie mokslininko tyrėjo profesijos „užkulisius“ – nuo studijų pasirinkimo, pirmojo mokslo darbo universitete, knygų rinkimo aistros ir išmokto mainų meno, iki smalsumo vedamų tyrinėjimų ir skirtingų knygų gimimo istorijų bei autoriaus atsakomybės, atskleidžiant istorinių asmenybių gyvenimus. Žemiau pateikiu kelias citatas, man nuskambėjusias rokenroliškai - apie pašaukimo paieškas, tyrinėjimų motyvus ir kūrybiškumą:

Tačiau nepaisant to, kad istorija, lietuvių literatūra ir kalba klojosi gana sklandžiai, po abitūros pasirinkau Kauno politechnikos institutą ir elektrotechniko specialybę. Nedrįsau išsiskirti iš klasės vaikinų būrio, kadangi dauguma jų pirmenybę teikė būtent šiai tada labai populiariai aukštajai mokyklai“.

Kiekvienas tyrėjas imdamasis darbo gerai žino, kad jo pirmiausia laukia keli esminiai sprendimai ir dalykai: motyvas, tyrimo tikslas, instrumentai (metodai) ir kūrybinė medžiaga – šaltinių duomenys. Labai praverčia vidinis, jausminis suinteresuotumas, poreikis kažkam atiduoti duoklę nesitikint atlygio“.

Taigi, vienos knygos labai lengvai gimsta, nors jų pasirodymas ir užtrunka. Kitoms reikia didelio darbo. Tačiau atperka kūrybos proceso potyriai. Jie yra neįkainojami, nes įgyjami savo paties išradingumu, kūrybingumu ir prakaitu“.

Visą straipsnį rasite čia: Domas Kaunas: „Reikia jausti atsakomybę už tai, ką perduosime ateities kartoms“/ Kalbino Dalia Rauktytė. Bernardinai.lt 2012 gruodžio 31 d. Prieiga per internetą: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-12-31-domas-kaunas-reikia-jausti-atsakomybe-uz-tai-ka-perduosime-ateities-kartoms/92912

Komentarai

Populiarūs įrašai