Vynas ir biblioteka: ar tai įmanomas derinys?

Sonoma County Wine Library
JAV Kalifornijos mieste Sonoma, kuris yra valstijos vynininkystės širdis, įsikūrė Vino biblioteka. Ji veikia jau 24 metus (nuo 1988 m.). Sonomos apygardos vyno biblioteka įkurta Healdsburgo regioninėje bibliotekoje vietos vyno gamintojų iniciatyva. Biblioteka buvo įsteigta, nes vietos verslininkams, užimtiems vyno gamybos ir prekybos sektoriuje, reikėjo daugiau kokybiškos ir patikimos informacijos, kad jų verslas klestėtų. Bibliotekos poreikį ir vertę vietos bendruomenei rodo ir jos biudžeto sandara: net trečdalį bibliotekos biudžeto sudaro įplaukos iš vietos vyno gamintojų prenumeratos mokesčio, kitas trečdalis  - iš vyno bibliotekos draugų asociacijos ir tik trečdalis biudžeto - valstybinis finansavimas.

Bibliotekoje apie 5000 knygų įvairiomis gana specializuotomis vynininkystės temomis, prenumeruojama net 80 vyno gamybos tematikai skirtų periodinių leidinių. Seniausia knyga - Libri de re Rustica, knyga, 1514 m. išleista žymaus Venecijos leidėjo Aldo Manucijaus (Aldus Manutius) (jos skaitmenintą versiją galima peržiūrėti Interneto archyve).

Straipsnius apie vyną galima skaityti internete bibliotekai sukūrus skaitmeninę informacijos išteklių apie vyną duomenų bazę Wine Files. Biblioteka taip pat įrašo ir publikuoja vietos vynų gamintojų pasakojimus.

Šios bibliotekos istorija parodo puikų pavyzdį kaip regione veikianti biblioteka gali sėkmingai bendradarbiauti su vietos verslu.

Parengta pagal:

BIR, S. Drinking in knowledge. Iš MetroActive Dining [interaktyvus]. 2003 [žiūrėta 2012 m. spalio 31 d.]. Prieiga per internetą: http://www.metroactive.com/papers/sonoma/12.04.03/dining-0349.html

Sonoma County Wine Library [interaktyvus]. 2012 [žiūrėta 2012 m. spalio 31 d.]. Prieiga per internetą: http://www.sonomalibrary.org/wine/http://www.sonomalibrary.org/wine/

Komentarai

Populiarūs įrašai