Lietuvos bibliotekininkai - Latvijoje: Livanės biblioteka

Zarasų bibliotekininkai dalijasi gerąja patirtimi, įgyta išvykoje, organizuotoje tarptautinio projekto „Skaitymo skatinimas panaudojant informacines technologijas ir kūrybinę veiklą (Zarasai-Daugpilis)“ kontekste. Projektą finansuoja Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programa pagal 2007-2013 m. Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslą (www.latlit.eu) bei Zarasų rajono savivaldybė. Tinklaraštyje skelbsime bibliotekininkų įspūdžius iš aplankytų Latvijos bibliotekų. Štai pirmasis pranešimas.

 Galima sakyti, šiai dienai Livanės biblioteka - tai pati naujausia biblioteka Latvijoje, nes lankytojams duris atvėrė tik prieš metus. Livanės biblioteka (www.livanub.lv) įsikūrusi trijų aukštų pastate. Pasak bibliotekos direktorės Intos Verdinos, pagrindinis kriterijus rekonstruojant biblioteką buvo tas, kad biblioteka tiek išore, tiek vidumi būtų graži, trauktų praeinančio žvilgsnį. Todėl kuriant bibliotekos architektūrinius ir dizaino sprendimus glaudžiai bendradarbiavo architektai ir dizaineriai. Be to, biblioteka įsikūrusi prie centrinio kelio Daugpilis – Ryga. Dėl to į Livanės bibliotekos pastatą dėmesį atkreipia tiek pėstieji, tiek pravažiuojantys. Anot I. Verdinos, biblioteka ypač įspūdingai atrodo naktį.

Pirmajame bibliotekos aukšte įsikūrusi nedidelė jauki salė su atskiru įėjimu, kurioje vyksta renginiai, parodų pristatymai. Ji specialiai suprojektuota taip, kad salėje renginiai galėtų vykti ir ne bibliotekos darbo laiku. Taip pat pirmajame aukšte įsikūręs abonementas su nedidelėmis skaitymo zonomis. Bibliotekoje kiekviename aukšte ir atskiroje erdvėje vyrauja skirtingos spalvos. Taip daryta sąmoningai, atskiriant erdves pagal funkcijas. Tiek erdvėse, tiek ir ant grindų yra informatyvūs užrašai. Antrajame bibliotekos aukšte karaliauja vaikai ir paaugliai, jų erdvės atskirtos. Žaismingai įrengtas Vaikų literatūros skyrius: vaikams skirtos patalpos suskirstytos į funkcines zonas, įvairiaspalvės knygų lentynos – tiek standartinės, tiek su ištraukiamais stalčiais, atskiras pasakų kambarys mažiesiems su televizoriumi, sėdmaišiais, siena, ant kurios klijuojami vaikų linkėjimai, skelbimai, kūryba; numatyta erdvė ir kompiuteriams. Livanės biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su trimis mokyklomis. Mokytojai rado erdves čia vesti pamokas. Skyriuje paaugliams specialiai įrengti ne tik stiklu atskirti tylos kambariai, kuriuose jie gali laisvai šnekučiuotis, skaityti ar naršyti internete, bet ir vadinamasis „žiemos sodelis“ su minkštąją dalimi.

Visuose aukštuose įrengtos darbo vietos skaitytojams su interneto prieiga. Trečiajame aukšte ketvertas kabinetų darbuotojams ir poilsio zona bibliotekininkams bei kompiuterių galerija. Sėsdamasis prie kompiuterio pats bibliotekos lankytojas užsiregistruoja popieriaus lape, o ausinės išduodamos tik pasirašius. Tokiu būdu ausinės ilgiau išlieka nesugadintos ir taip dažnai nereikia jų keisti.

Livanės biblioteka yra devynių kaimo bibliotekų metodikos centras. Bibliotekos fondą sudaro 84 tūkst. vnt. dokumentų. Bibliotekoje registruota 3400 skaitytojų (Livanės mieste gyvena apie 11 tūkst. gyventojų). Skaitytojai aptarnaujami kompiuterizuotai, biblioteka turi bevielio interneto kabinas.

Livanės biblioteka rekonstruota, prie senojo pastato prijungtas priestatas. Pasak bibliotekos direktorės I.Verdinos, krizė jiems išėjo tik į naudą. Iš pradžių iš europinių lėšų planuota pakeisti langus ir stogą. Krizės laikotarpiu kainos stipriai krito, tad pasitelkę fantaziją šiandien gali svečiams ir bibliotekos lankytojams didžiuodamiesi pristatyti vieną moderniausių bibliotekų Latvijoje. Plačiau apie Livanės biblioteką skaitykite http://www.zarasubiblioteka.lt/lt/naujienos/1025-pazintis-su-livani-biblioteka

Parengė:

 Saulutė Pelekienė ir Inga Cibulskienė

Nuotraukos I. Cibulskienės

Komentarai

Populiarūs įrašai