Pokyčių kompetencijos bibliotekininkams

Kiekviena profesija reikalauja nemažai žinių ir įgūdžių. Save gerbiantis profesionalas skiria laiko gebėjimams tobulinti, stengiasi neatsilikti ir įsisavinti įvairias profesijos naujoves. Viena iš šiandien paklausiausių kompetencijų - tai gebėjimas keistis. Tikriausia ji sukuria tam tikrą prielaidą ir kitiems mūsų profesiniams gebėjimams ir pasiekimams profesinėje veikloje.

Kokios gi tos kompetencijos? Savo įžvalgomis svetainėje Webjunction dalijasi bibliotekininkystės specialistė  ir Webjunction bibliotekininko kompetencijų sąvado pagrindinė redaktorė Betha Gutsche. Ji mano, kad būtina išugdyti (arba turėti) keletą savybių, kurių laisvą interpretaciją pateikiu žemiau:
  • Būti smalsiam - smalsumas natūraliai skatina žmogų būti aktyviam ir domėtis naujais ir neįprastais dalykais. Smalsumas nuveda visiškai netikėtais keliais.
  • Mėgti savo darbą - jeigu bibliotekininkas mėgsta savo darbą, jis ieško būdus atlikti jį geriau, surasti naujų bibliotekų veiklos ir paslaugų teikimo galimybių. Jam pokytis yra natūralus dalykas, nes jis įdeda į savo darbą dalelę savo sielos.
  • Būti veikliam - veiklus bibliotekininkas nejaučia pasipriešinimo pokyčiui ar jo spaudimo, nes jis proaktyvus, t.y. įmasi naujų uždavinių, inicijuoja projektus.
  • Pozityviai žvelgti į pasaulį - daug naujų iniciatyvų miršta pačioje gimimo pradžioje, nes suabejojame ar pradedame galvoti apie tai, kad mums nepasiseks. Pokytis įmanomas tik tuomet, kai pasakome "taip" naujoms veiklos alternatyvoms ar idėjoms ir leidžiame sau paeksperimentuoti ir pažiūrėti, kas išeis.
  • Gebėti kelti sau realistiškus tikslus - negalima visur būti geriausiu ir puikiai atlikti visas įmanomas užduotis. Todėl reikėtų nustatyti tobulėjimo prioritetus ir siekti tikslų palaipsniui. Kitaip rizikuojame nusivilti.
  • Dalytis žiniomis ir patirtimi - idėjos ir žinios tarsi sklaido ore. Neretai gauname impulsą naujam projektui ar veiklai kalbėdamiesi ir dalydamiesi patirtimi, mintimis, idėjomis. Tuomet idėjos susiranda tą žmogų, kuris jas nori ir gali įgyvendinti. Todėl reikia atverti sau ir kitiems galimybė keistis žiniomis ir idėjomis, tai naudinga ne tik kitiems, bet ir pačiam bibliotekininkui.
Gal ir tinklaraščio skaitytojai turi minčių apie tai, kas paverčia būtinybe keistis ne kančia, o nuotykiu?

Parengta pagal:

GUTSCHE, Beta. The change competencies [interaktyvus]. 2012 [žiūrėta 2012 m. balandžio 26 d.]. Prieiga per internetą: https://www.webjunction.org/documents/webjunction/The_Change_Competencies.html

Komentarai

  1. Sveiki, norėjau pažiūrėti šaltinį, pagal kurį parengtas šis tekstas, tačiau nuoroda niekur neveda :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, taip jau atsitinka, kad svetainėse su laiku nuorodų sistema gali pasikeisti. Pabandžiau atkurti nuorodą į kompetencijų sąvadą ir straipsnį, pagal kurį parengtas tekstas - bandykite žiūrėti

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai