,,Bobcatsss 2012” arba librarians in da house!


           Bobcatsss – žaismingai tarptautinėje erdvėje sklaidantis žodis, puikiai pažįstamas smalsiems bibliotekininkystės ir informacijos mokslų atstovams. Tai jau dvidešimtus metus vykstančio simpoziumo pavadinimas, kasmet skirtinguose Europos miestuose sukviečiantis šimtus dėstytojų ir studentų. Šiemet Bobcatsss2012 entuziastų laukė Nyderlandų karalystės sostinėje, Amsterdame. Jubiliejiniame renginyje susirinko per 460 dalyvių iš daugiau nei 30 šalių. Vasario mėnesį vykusioje konferencijoje dalyvavo ir Vilniaus universiteto atstovės: Komunikacijos fakulteto, Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos ketvirtakursės Eglė Audzevičiūtė ir Ina Puzakinaitė bei Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų instituto dėstytoja docentė dr. Jurgita Rudžionienė.
              Bobcatsss tai simpoziumas organizuojamas apimant įvairias temas bibliotekininkystės ir informacijos mokslų srityse. Kasmet konferencija pasirenka skirtingas temas, priklausomai nuo tuo metu vyraujančių aktualijų bei naujienų. 2012 m. simpoziumo tema – "Informacijos e.judėjimas" (angl. Information in E-motion). Tai plataus spektro klausimas, apimantis įvairiausius pokyčius, atradimus, kuriuos apibendrintai galime pažymėti trumpiniu "e.", t. y. elektroninis, skaitmeninis.

VU Komunikacijos fakulteto, Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos ketvirtakursės Eglė Audzevičiūtė ir Ina Puzakinaitė su savo vadove doc. dr. Jurgita Rudžioniene ir netikėtai nepagailėjusio pranešėjoms nuoširdžių komplimentų prof. Paul Sturges
Trijų dienų konferencija buvo suskirstyta ir į smulkesnes rubrikas, kurios apėmė:
  •  E.medijos judėjimas - tema skirta įvairiems prietaisams, formatams bei būdams naudotis informacija šiuolaikiniame pasaulyje. Tai praturtinta realybė, mobilieji įrenginiai ir kt., kurie naudojami informacijos prieigai, mokymuisi ir kitais tikslais.
  • Organizacija 2.0 - ši rubrika kviečia apmąstyti, kaip šiuolaikinės organizacijos prisitaiko prie pokyčių, kaip pasitelkia naujas bendradarbiavimo, mokymosi ir darbo organizavimo priemones siekiant dalytis, saugoti ir skleisti informaciją.
  • Mano informacija - tema atkreipia dėmesį į tai, kad vis daugiau vartotojų dalijasi informacija socialiniuose tinkluose. Daugybė informacijos apie įvairius gyvenimo aspektus tampa viešai prieinama internete. Organizatoriai kviečia diskutuoti apie tokius probleminius klausimus kaip informacijos privatumas ir informacijos apie vartotojus galimas panaudojimas įvairiais tikslais bei tokio panaudojimo pasekmės.
  • Viešosios informacijos prieiga - organizatoriai skatina diskutuoti apie e-valdžios paslaugų plėtrą ir valdymo institucijų įsipareigojimą užtikrinti prieigą prie viešosios informacijos, kas būtina demokratiniams procesams užtikrinti. 
Didelį įspūdį paliko Amsterdamo viešoji biblioteka. 
Tai puikiai įrengtas, modernus ir šiuolaikiškas informacijos centras
              Bene daugiausiai dėmesio šiemet sulaukė šiuolaikines aktualijas gvildenę pranešėjai ir jų parengti darbai: aktyviai analizuoti socialiniai tinklai, ypač populiarumo visame pasaulyje nestokojantis facebook‘as bei jo gan kontraversiškai vertinamas mygtukas „like“, be to, daug dėmesio skirta internautų privatumo ir skelbiamų duomenų klausimams aptarti. 
 Tikriausiai kaip vieną ryškiausių pranešimų būtų galima išskirti profesoriaus emerito Paul Sturges iš Loughborough universiteto (Didžioji Britanija) pranešimą: „Smegenys ir e-informacija: pamokos iš populiariosios neurologijos“ („The brain and e-information: lessons from popular neuroscience“). Šis informacijos mokslų profesorius yra dėstęs ir atlikęs tyrimus daugiau nei 60 šalių visame pasaulyje, parašęs 50 publikacijų, daugiausiai apie intelektualinę laisvę. P. Sturges 2011 metais Didžiosios Britanijos karalienės apdovanotas Britų imperijos ordinu. Bobcatsss 2012 konferencijos metu pristatytame pranešime diskutavo apie tai, kaip skiriasi mokymasis su spausdintu tekstu ir dabar vis labiau populiarėjančiu mokymusi žiniatinklyje per socialinę žiniasklaidą, nuorodas, grafikos, vaizdo ir garso medžiagas, kaip ištikrųjų veikia mūsų smegenys tokioje didelėje informacijos srauto sumaištyje.

Tris dienas vykusios konferencijos metu dalyviai turėjo galimybę netik išgirsti kolegų pranešimus, bet ir sudalyvauti ne vienoje pažintinėje ekskursijoje Amsterdame
Vilniaus universiteto atstovės šių metų konferencijos tematikoje daugiausia dėmesio skyrė viešosios prieigos aspektui. Eglė Audzevičiūtė ir Ina Puzakinaitė skaitė pranešimą, parengtą kartu su dėstytoja doc. dr. Jurgita Rudžioniene, tema: „E-world for disabled: a way to survive the 21st century? : Lithuanian case“(liet. E-pasaulis neįgaliesiems: galimybė išgyventi 21-ajame amžiuje? : Lietuvos atvejis). Besiruošiant dalyvavimui Bobcatsss 2012 simpoziume buvo atlikti du tyrimai (kiekybinis ir kokybinis). Kiekybinio tyrimo metu siekta išsiaiškinti kiek iš 100 populiariausių Lietuvos svetainių (tarp jų naujienų portalai, viešojo sektoriaus įstaigų internetinės svetainės, socialiniai tinklai, tinklaraščiai ir kt,) turi prieigos neįgaliesiems versijas. Kokybinis tyrimas buvo atliktas apklausus Valakupių reabilitacijos centro pacientus, apie jų naudojimąsi internetu ir gaunamų paslaugų kokybę. Konferencijos metu buvo pristatyti tyrimų rezultatai. Įdomu paminėti tai, kad tą pačią dieną savo pranešimą skaitė ir Paul Sturges, tačiau rado laiko išklausyti ir Vilniaus universiteto atstoves. Džiugu buvo tai, kad pristatymas susilaukė nemažai komentarų, tarp klausytojų užvirė diskusija, vėliau  atstovai iš Danijos ir Norvegijos panoro pasidalinti kontaktais, plačiau apžvelgti aptartą situaciją.
            „Bobcatsss 2012“ konferencija dalyvėms buvo ne tik puiki galimybė pasisemti naujos patirties, žinių, susirasti bendraminčių iš viso pasaulio, tačiau ir  proga prisiliesti prie Nyderlandų karalystės,  aplankyti vieną iš jos įtakingiausių ir didžiausių miestų Amsterdamą. Be apsilankymų istoriškai žymiose vietose, itin didelį įspūdį paliko ir vizitas viešojoje Amsterdamo bibliotekoje. Milžiniškas ir itin šiuolaikiškas šešių aukštų pastatas tapo pavyzdiniu bibliotekos modeliu. Galiausiai, tarptautinėje erdvėje praūžęs 21 amžiaus bibliotekininkų suvažiavimas savotiškai išlaisvino bibliotekininką iš stereotipų pančių, įrodydamas, jog šie žmonės – tai ne tik puikūs informacijos specialistai,  bet ir labai šaunios, įdomios ir pasilinksminti nevengiančios asmenybės. Net ir dabar, praėjus keletai savaičių po konferencijos, su šypsena prisimename kaip atidarymo vakarėlio metu pasigirsdavo linksmi šūksniai „Librarians in da house!“.
            Vilniaus universiteto, Komunikacijos fakulteto studentai turės galimybę susipažinti su Bobcatsss 2012 konferencijoje pristatytu tyrimu, nes Ina Puzakinaitė ir Eglė Audzevičiūtė skaitys pranešimą šiųmetėje KF SMD konferencijoje „Kultūriniai ir ekonominiai socialinių tinklų efektai“.

Parengė: Eglė Audzevičiūtė, Ina Puzakinaitė ir Jurgita Rudžionienė
Nuotraukos iš asmeninių autorių archyvų

Komentarai

Populiarūs įrašai