Atviros prieigos idėjos, arba nusipirkime "gabaliuką" e.knygos

Unglue.it
Ericas Hellmanas, verslininkas, IT specialistas ir rašytojas ir įmonės Gluejar vadovas, kartu su komanda siūlo interneto vartotojams inovatyvią idėją - "išlaisvinti" autorių teisių saugomas knygas kartu surinkus pinigus tam, kad įsigytų licenciją nemokamai platinti e.knygas, t.y. užtikrinti atvirą jų prieigą ir naudojimą nekomerciniais tikslais.

Neseniai pasirodė testuojama iniciatyvos svetainės versija Unglue.it. Iniciatyva dar neprasidėjo, tačiau jos autoriai kviečia įsijungti ir bibliotekas, kurios tradiciškai gina atviros prieigos idėjas.

Kai svetainė pradės veikti, kiekvienas norintis joje galės užregistruoti knygą, kurią norėtų, kad skaitytų kiti. Svetainės lankytojai galės skirti pinigų kompensacijoms autoriams ir leidėjams surinkti, kad knygą būtų galima skaityti nemokamai. Ši iniciatyva veikia saityno 2.0  kolektyviškumo, bendradarbiavimo principais. Tačiau šiuo atveju - tai kolektyvinis atviros prieigos finansavimas (angl. crowdfunding).

Iš tiesų, debatų ir vis didėjančių e.leidinių prieigos apribojimų fone, ši iniciatyva nuteikia labai optimistiškai. Linkiu jos kūrėjams sėkmės, o tinklaraščio skaitytojus kviečiu pasidomėti ir stebėti šios iniciatyvos plėtojimą.

Apie sumanymą galima paskaityti Paulos Hane straipsnyje New Crowdfunding initiative to "Unglue" ebooks launches in alpha.

Komentarai

Populiarūs įrašai