Triukšminga biblioteka - pasiūlymas skaitmeniniams čiabuviams

Šiandien dažnai kalbama apie jaunąją kartą, išaugusią informacijos technologijų apsuptyje. Jie daro kelis darbus lygiagrečiai, jų neatitrauksi nuo mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, jie nuolat tinkle. Ką skaitmeniniams čiabuviams gali pasiūlyti mokyklos biblioteka?

Pasirodo, pasiūlymų netrūksta. JAV mokyklų bibliotekos pradėjo transformuotis - kai kurios netgi radikaliai, siekdamos tapti skaitmeniniais mokymosi centrais ir moksleivių bei mokytojų vedliais skaitmeniniame pasaulyje. Mokyklų bibliotekos orientuojasi ne į fondus, bet į kūrybinių mokymosi projektų palaikymą bei skaitmeninių priemonių kūrybai parūpinimą, į bendros mokymosi erdvės organizavimą, į studentų kritinio mąstymo ir paieškos įgūdžių ugdymą skaitmeninėje aplinkoje.

Štai keli pavyzdžiai:

Masačiusetso valstijoje esančios Cushingo akademijos (privačios gimnazijos) biblioteka atsisakė savo 20000 popierinių knygų kolekcijos ir virto skaitmeniniu centru, teikiančiu prieigą prie e.knygų ir duomenų bazių.

Creekview mokykloje pagrindinis dėmesys skiriamas komandiniam mokymuisi ir kūrybiniams projektams. Moksleiviai bibliotekoje kuria YouTube filmuotą medžiagą, siuntinukus, o bibliotekininkė padeda jiems surasti kokybišką informaciją internete ir pasinaudoti įvairiomis skaitmeninėmis priemonėmis. Iš tyliosios erdvės biblioteka virto kūrybinio triukšmo erdve. Mokytojai pradeda eksperimentuoti su naujais kūrybinio mokymo ir mokymosi metodais, o biblioteka - tai nuolatinė ir neatsiejama moksleivių projektų dalis ir dalyvė. Beje, Creekview bibliotekininkė rašo tinklaraštį daug pasakančiu pavadinimu Nerami bibliotekininkė (Unquiet Librarian) apie tai, ką reiškia būti moderniu mokyklos bibliotekininku.

Little Red vidurinė mokykla irgi perėjo prie skaitmeninio centro ir  "triukšmingos" bibliotekos modelio, orientuoto į grupinį mokymąsi. Moksleiviai naudojasi iPadais ir įvairiomis multimedija priemonėmis bei bibliotekininkų sudarytais interneto šaltinių vadovais, kad mokydamiesi galėtų kurti.

O ką manote jūs apie kūrybą, komandinį mokymąsi ir triukšmą mokyklos bibliotekoje?

Parengta pagal:


PANDOLFO, N. In some U.S. schools, librarians are no longer saying "Shh!" Hechinger Report [interaktyvus]. 29 November 2011 [žiūrėta 2011 m. gruodžio 2 d.]. Prieiga per internetą: http://hechingerreport.org/content/in-some-u-s-schools-librarians-are-no-longer-saying-shh_6971/


Komentarai

Populiarūs įrašai