Žaislotekos Zarasų rajono bibliotekose


Lietuvos bibliotekininkų draugijos Zarasų skyrius įgyvendino projektą „Žaislotekos miestelių bibliotekose“. Šio projekto tikslas buvo atnaujinti žaisloteką Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje ir įrengti naujas žaislotekas Salako bei Turmanto bibliotekose. 

Projektą rėmė Zarasų rajono savivaldybės „Kultūros plėtros programa“. Iš projektui skirtų lėšų – 4200 Lt – kiekvienai bibliotekai nupirkta po 19 įvairių žaidimų ir 11 žaislinių knygelių. Žaidimai įvairūs: nuo patiems mažiausiems, skirtų dėlionių ir konstruktorių, iki mąstymą bei logiką lavinančių žaidimų vyresniems vaikams. Dusetų, Turmanto ir Salako bibliotekose suorganizuoti žaislotekų pristatymai. Įsigytos priemonės sulaukė ypatingai didelio dėmesio. Mažiesiems bibliotekų lankytojams patinka „grojančios“ knygelės, dėlioti domino „Gyvūnai“, „Skaičiai“, žaisti žaidimus „Bingo“, „Konstruktorius“ bei „Žodžių bokštas“. Paauglius domina kiek kitokie žaidimai: „Alias“, „Twister“, „Šaškės“, „Monopolis“. Žaidimai leidžia atrasti universalią „kalbą”, bendrą sutarimą, ryšį vienas su kitu. Bibliotekose organizuojamos užimtumo valandėlės, konkursai, vaikai bibliotekose iš naujų perskaitytų knygelių piešia pamėgtus personažus. 

Tikimės, kad žaidimų dėka, vienu iš paprasčiausių ir priimtiniausių vaikams pasaulio pažinimo būdų, galime padėti pamatus vaikų protinei, fizinei, emocinei, socialinei ir kultūrinei raidai, užtikrinti kelią į sveiką, visavertį ir laimingą gyvenimą. Žaidimai leidžia atrasti universalią „kalbą“: mažesni ir vyresni vaikai žaidimus gali žaisti drauge, atrasdami bendrą sutarimą, bendrauti ir mokytis tolerancijos, demokratijos bei pilietiškumo jau nuo vaikystės. Dažnai miestelių bibliotekose vaikai įgyja pirmuosius raštingumo įgūdžius. Taip biblioteka „augina“ būsimąjį skaitytoją ir pratina jį prie draugiškos bibliotekinės aplinkos. 

Šio projekto dėka Dusetų, Turmanto ir Salako bibliotekose išplėstos mažiesiems lankytojams skirtos paslaugos bei pagerinta jų kokybė. Kartu su mažaisiais į bibliotekas noriai užsuka ir tėveliai. Taip biblioteka, ypač nedideliame miestelyje, tampa visų bendruomenės narių traukos centru.

 Parengė Stanislova Bikulčiūtė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos Zarasų skyriaus pirmininkė

Komentarai

Populiarūs įrašai