Kaip pagerinti valdžios klausą?

Šios kelios mano mintys yra tęsinys praeito straipsnio apie viešųjų bibliotekų skaitmeninimą (žr. Ar Europos skaitmeninėje darbotvarkėje yra nišų viešųjų bibliotekų veiklai?). Norėčiau šį straipsnį papildyti keletą pastebėjimų.

Europos Sąjungos 2020 m. direktyvos numato ekonomikos plėtrą remiantis jos efektyvinimu. Vienas svarbiausių veiksnių yra inovacijos. Mūsų mielai šaliai tiktų toks pasakymas - nuo darbo rankomis prie darbo galva. Arba kitoks - su kaltu ir plaktuku naujos saityno (angl. web) programos nesukursi. Iškyla tarpkultūrinės komunikacijos svarba. Tai reškia platų akiratį. Tuomet kaip viena iš svarbiausių paslaugų teikėjų į pagalbą gali ateiti bibliotekos. Naujausios knygos ir žurnalai mūsų lentynose ar serveriuose.
Kas gaunasi, kai žmonės skaito tas pačias knygas Niujorke ir Vilniuje? Tampame pasaulio piliečiais, bet su savo nacionaliniu mentalitetu. Aiškus ir paprastas kelias į inovacijas. Sėdėdamas prieš pilką sieną ir TV ekraną inovacijų nesukursi. Nebent socialistines revoliucijas.

Antra mintis, kurią noriu praplėsti, yra apie valdžios institucijų klausą. Pritaikome tą pačią frazę - „nemokamas sūris būna tik pelėkautuose" - sau. Reikia įrodinėti. Per žiniasklaidą ir Seimo komitetus. Išties, bibliotekų sistemos palaikymas labai priklauso nuo finansavimo, o jis nuo to, kaip mes save pateiksime. Ypatingas galimybes turi straipsnio autorės minima iniciatyva „Bibliotekos pažangai". Jos tikslas - išjudinti bibliotekų veiklą. Iš pateiktų pavyzdžių matosi, kaip tai pavyko. Bet ar procesas tęsis, kai baigsis finansavimas? Tai didžiulė problema, juo labiau, kad programos vykdytojai net nekelia sau tokio tikslo.

Niujorko bibliotekos suorganizavimo paramos akciją, Kalifornijos valdžia ruošiasi privatizavimui. Negi mes ir toliau skaitysime „Dėdes ir dėdienes"?

Pagarbiai,

Vytas Savanoris

Nuotrauka iš: http://s474.photobucket.com/albums/rr104/Nocturntable/Librarians/?action=view¤t=Sexy---Librarian-READ-779049.jpg&sort=ascending

Komentarai

  1. Geras labai klausimas! kaip bus tęsiamas projektas "Bibliotekos pažangai"? ir ar iš viso bus tęsiamas? Gal kas žinot?
    logiškai būtų aišku, kad turėtų tęsti Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, nes ji yra metodikos centras VISOMS LIETUVOS BIBLIOTEKOMS.
    tai kaip bus???

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai geras klausimas. Tik jį užduodant pirmiausia reikėtų pradėti taip: "Aš padarysiu..., o kartu mes padarysim...". Sėkmės! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gerai, galiu pasakyti: "kartu padarysim" ir galiu pasižadėti, kad "aš padarysiu".
    Tik kur man kreiptis???

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai