Klasika berniukus gali atgrąsyti nuo skaitymo

Šios dienos „Daily Mail“ laikraštyje rašoma, kad Jungtinėje Karalystėje mokytojai nori pakeisti klasikos kūrinius trumpesnėmis knygomis, manydami, kad berniukai negali „ištverti“ ilgesnio kaip 100 puslapių teksto.

Apklausus 500 mokytojų paaiškėjo, kad 25 proc. berniukų meta knygą, perskaitę vos kelis puslapius, 22 proc. – po 50-ojo knygos puslapio, o 24 proc. „išsijungia“ pasiekę 100-ąjį puslapį. Šiandieniniai berniukai, pripratę prie kompiuterinių žaidimų ir televizijos, turi trumpesnę dėmesio koncentraciją, todėl storos knygos juos gąsdina.

Mokyklos programoje rekomenduojami klasikos kūriniai gali visam gyvenimui tapti neįveikiamu barjeru skaitymui. Tarp labiausiai nemėgstamų kūrinių nurodomi J. Austen romanai, V. Šekspyro kūriniai „Audra“, „Makbetas“ ir „Vasarvidžio nakties sapnas“.

Šis tyrimas, kaip rašo „Daily Mail“, pasirodė kaip tik JK švietimo sekretoriui Michaeliui Gove ketinant į mokyklines programas įtraukti daugiau klasikinės literatūros kūrinių.

Įdomu, o ką jūs manote apie mokytojų pasiūlymą. Kviečiu pasidalinti ir tuos, kurie turi patirties apie berniukų skaitymą ir kantrybę Lietuvoje?


Parengta pagal Loveys, Kate. Why Austen is closed book to schoolboys. Daily Mail, May 17, 2011. P. 21

Komentarai

  1. Silpnoji lytis... O mergaičių skaitymo baimių ir norų-nenorų netyrinėjo? Juk kompiuterinius žaidimus žaidžia visi vaikai.

    Manyčiau, kad jei paimtų daugiau kintamųjų, kaip, pavyzdžiui, skaitantys tėvai, gautų daugiau duomenų, kodėl vaikai nemoka/nesugeba skaityti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tame straipsnelyje žurnalistė lygina skaitymą su maratono bėgimu - kad beveik kiekvienas gali įveikti maratoną, tik - ne iš karto, tam reikia treniruotis... :) Jau seniai žinoma, kad mergaičių ir berniukų skaitymo įpročiai skiriasi, tas pats atsikartoja ir vėlesniuose amžiaus tarpsniuose, todėl pastaraisiais dažnai skaitymo skatinimo iniciatyvose atsiranda auditorijos segmentai ir pagal lytį

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai