Bibliotekininkas - impresarijus, jungiamoji grandis, mokytojas: dar viena bibliotekų ateities vizija


Bibliotekiniuose tinklaraščiuose šiandien aktyviai diskutuojama apie vieną žinutę, paskelbta JAV publicisto, futuristo ir antreprenerio Setho Godino interneto dienoraštyje. Tos žinutės pavadinimas intriguoja - Bibliotekos ateitis (angl. The Future of the library). Smalsu pasidomėti, kaip gi bibliotekos ateitį mato nebibliotekininkai. O mato tą ateitį pakankamai radikaliai. Todėl ir bibliotekininkai vertina šią žinutę kontroversiškai. Bet visos provokacijos, kurios skatina diskusiją ir ateities vizijų kūrimą, savaime labai naudingos. Todėl paprovokuosime ir mūsų skaitytojus.

Štai keletas citatų pasvarstymui:

Biblioteka jau nebėra negyvų knygų saugykla. Informacijos ekonomikos laikais biblioteka privalo būti vietiniu informacijos nerviniu mazgu.

Bibliotekininkai, kurie ginčijasi ir kovoja dėl geresnių e.knygų išdavimo sąlygų, nesupranta esmės. Jie gina bibliotekos kaip saugyklos viziją užuot kovoję už ateitį, kurioje bibliotekininkas yra kūrėjas, atveriantis duris, jungiamoji grandis, mokytojas ir impresarijus.

Pasibaigus Gutenbergo epochai knygų tikrai daug, jos prieinamos, pigios ir vargu vertos sandėliavimo. Kas, iš tikrųjų, yra retas išteklius net ir pasibaigus Gutenbergo epochai - tai žinios ir įžvalgos, o ne duomenų prieiga.

Ateities biblioteka vis dar yra vieta. Vieta, kurioje susirenka žmonės, kad dirbtų, koordinuotų ir sugalvotų naujus projektus, vertus bendradarbiavimo, kartu. Padedami bibliotekininko, kuris supranta, kas yra Mesh, bibliotekininko, kuris gali pateikti tam tikros srities žinias, žmonių nuomones ir informaciją, kurią verta turėti omeny.

Taigi kviečiame padiskutuoti ir paskaityti visą straipsnį:

GODIN, Seth. The future of the library. Seth's blog [interaktyvus]. 16 May 2011 [žiūrėta 2011 m. gegužės 18 d.]. Prieiga per internetą: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2011/05/the-future-of-the-library.html

Komentarai

Populiarūs įrašai