Bibliotekos ir knygos - žinios iš Stambulo

Žinių visuomenė, tikriausiai, ne visai nauja idėja, nes žinios, o ne tik karinė ar ekonominė galia, vertintos kadaise galingose, bet išnykusiose imperijose. Šiek tiek apie bibliotekas, knygas ir asmeninius įspūdžius Stambule, menančiame Bizantijos ir Osmanų imperijų laikus.

Turtingas ir netgi prašmatnias Osmanų sultonų bibliotekas galima rasti dviejuose rūmuose: europietiško stiliaus Dolmabachčė rūmuose, pastatytuose 1856 m., - oficialioje paskutinių šešių Osmanų imperijos valdovų bei pirmojo Turkijos Respublikos prezidento Atatiurko rezidencijoje bei senosiuose Topkapi rūmuose, statytuose 15 a. sultono Mechmedo II, užkariavusio Konstantinopolį, užsakymu.


Sultono Achmedo III bibliotekos interjero fragmentas Topkapi rūmuose

Abi bibliotekos įrengtos oficialioje rūmų dalyje, turkiškai vadinamoje "selamlik". Ji tarnavo oficialiems priėmimams, sultono administracijos darbui. Be abejo, dar viena šios rūmų dalies funkcija - imperijos turtingumo ir galios demonstravimas. Senesnė iš dviejų bibliotekų yra, be abejonės, esanti Topkapi rūmuose. Ji buvo pastatyta 1719 m. sultono Achmedo III. Biblioteka buvo skirta sultono administracijos pareigūnams, joje buvo knygos įvairiomis kalbomis, tame tarpe arabų ir persų, daugiausia religinio, mokslinio turinio. Šiuo metu knygos saugomos Adžalaro mečetėje. Pažymėtina, kad pats bibliotekos eksterjeras ir interjeras unikalus ir labai turtingas - marmuro apdaila dera su tradicinėmis osmanų imperijos laikų keramikinėmis plytelėmis.

Įdomu, kad Osmanų imperijos laikais statant mečetę, iškildavo visas pastatų kompleksas, kuriame buvo įrengiamos mokyklos ir bibliotekos.

Šiuolaikiniame Stambule tiesiog klaidžiojant po miestą galima rasti įdomių istorinių bibliotekų. Štai nuotraukoje matote 17 a. biblioteką, įsikūrusią turistų pamėgtoje gatvėje netoliese nuo Bejazito aikštės.


Biblioteka Stambule, datuojama 1661 m.

Stambule taip pat veikia knygų turgus Sachaflaras, įkurtas 18 a., ir esantis šalia Bejazito mečetės ir Didžiojo turgaus. Sachaflaras - tai vieta, kurioje jau kelis šimtmečius ieškomos ir perkamos retos knygos. Šiandien jame galime rasti arabų kaligrafijos pavyzdžių, šiuolaikiškų grožinės, studijoms reikalingos literatūros, menų albumų, retų rankraščių.


Knygų turgus Sachaflaras ir šio straipsno autorė

Komentarai

Populiarūs įrašai