Literatūriniai greitų pasimatymų vakarėliai bibliotekose



Laikraštis „The New York Times“ paskelbė įdomų pranešimą apie kūrybiškas bibliotekų iniciatyvas, leidžiančias pritraukti naujus lankytojus ir tuo pačiu išplėsti jų suvokimą apie bibliotekos vaidmenį bei teikiamas paslaugas.
Antradienio vakaras. San Francisko viešoji biblioteka. Būrys 20-30-mečių laukia greitų pažinčių (pasimatymų) vakarėlio (angl. speeddating) pradžios.
Jeremiah Lee – 33 metų programinės įrangos inžinierius, nesilankęs viešojoje bibliotekoje jau daugybę metų. Rankose jis laiko Malkolmo Gladvelo knygą „Virsmo taškas“ ir Kormako Makartnio romaną „Kelias“. Tai ir yra greitų pažinčių vakarėlių bibliotekose išskirtinis bruožas: kiekvienas dalyvis turi atsinešti kokią nors knygą, nes ji gali padėti ne tik užmegzti ryšį su kitu žmogumi, bet ir daug ką pasakyti apie savo šeimininką, jo charakterį, gyvenimo būdą.

Kiekvienas vakarėlio dalyvis turi keturias minutes susipažinti su šalia sėdinčiu žmogumi: paflirtuoti, pasiginčyti ar tiesiog maloniai pasikalbėt bei aptarti neseniai perskaitytą knygą. Vienų žmonių literatūrinis skonis gali atbaidyti, kitų – sukelti nuostabą, o trečių – netgi sužavėti ir sužadinti norą pasikviesti jį (ar ją) išgerti puodelio kavos jaukioje kavinėje netoli viešosios bibliotekos. Vėliau bibliotekininkai sudėlios dalyvių užpildytas korteles pagal interesus, simpatijas ir galbūt šiandien vakare vienas, kitas žmogus išeis iš bibliotekos su nauju pažįstamu. Ir kas žino, gal tai naujos meilės pradžia? Ar įmanoma abipusė simpatija tarp Jonathano Franzeno ir Elizabetos Gilbert knygos mylėtojų? Tai parodys laikas.

Kitos Jungtinėse Amerikos Valstijose bibliotekos siekdamos būti arčiau jaunų žmonių organizuoja greitų pažinčių vakarėlius Šv. Valentino dienos progą. Tai puiki galimybė neturintiems šią dieną antrosios pusės ir besijaučiantiems vienišais ne tik praleisti vakarą vienoje iš bibliotekų, bet galbūt iš čia išeiti su patikusiu žmogumi ar bent jau knyga.

Greitų pasimatymų vakarėliai yra organizuojami ir Europoje. Belgijos viešosios bibliotekos darbuotojas Danny Theuwis su savo kolegomis susidomėjo tokia paslauga ir pradėjo įgyvendinti bibliotekoje jau 2005 m., motyvuodamas tuo, jog tokie vakarėliai biblioteką paverčia atviresne bei patrauklia jaunimui.

Tačiau, kaip dažnai nutinka, net ir gražiausios iniciatyvos susiduria su sunkumais. Organizuodamos greitų pasimatymų vakarėlius bibliotekos jaučia stipriosios lyties atstovų stygių. San Francisko bibliotekos organizuojamame renginyje penkioms moterims teko tik vienas vyras, todėl bibliotekininkai suka galvas, kaip į greituosius pasimatymus pritraukti daugiau vyrų. Tarp įvairių pasiūlymų, galinčių padėti išspręsti šią problemą buvo net ir reklaminių brošiūrų su patrauklių moterų nuotraukomis platinimas.

Jeremiah Lee išeina iš bibliotekos su moterimi, kurią šį vakarą sutiko pažinčių vakarėlyje. Jų laukia jauki vakarienė. Nors pirmasis pasimatymas šį kartą buvo ir paskutinis, Lee nenusimina ir žino, jog būtinai dar grįš į San Francisko viešąją biblioteką nešinas knyga ir tikėdamasis sutikti tą savo vienintelę...

Kaip manote, gal ir Lietuvoje galima organizuoti greitų pasimatymų vakarėlius bibliotekoje?


Julija Z. specialiai tinklaraščiui „Rock@Roll bibliotekinikai“

Parengta pagal Malia Wollan straipsnį „One Way to Encourage Checking-Out at the Library“.
Nuoroda: http://www.nytimes.com/2011/03/03/fashion/03dating.html?_r=1&adxnnl=1&partner=rss&emc=rss&adxnnlx=1299135803-br1MtC3f1c4gdTrHGyO8rA

Komentarai

  1. Būtų šaunu! Bet tai įmanoma bibliotekose, kuriose skaitytojas yra prioritetas Nr. 1 arba bent jau Nr. 2 arba N. 3. Žaviuosi tokiomis iniciatyvomis!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galvoju, kad bibliotekininkams, dirbantiems aptarnavimo skyriuose skaitytojai ir yra (turėtų būti) prioritetas Nr.1 (ypač kalbant apie viešąsias bibliotekas).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi taip galvoju. Galvoju, kad visoms bibliotekoms, kurios aptarnauja skaitytojus (kitokių kol kas ir nėra Lietuvoje), skaitytojai turėtų būti prioritetas Nr. 1.

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai gera idėja, dabar galvosim gal ir savo kaime galim ką nors panašaus padaryti:))

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai