Architektūros kontrastuose lengvai atpažįstame - biblioteka

Dalinuosi keliomis įdomiomis (bent man) ištraukomis iš The Washington Post straipsnio apie Vašingtono Columbia rajone (District of Columbia, toliau DC) naujuose, specialiai bibliotekoms projektuotuose pastatuose atidarytas keturias bibliotekas. Bibliotekos filialų naujieji pastatai Anacostia, Benning, Shaw ir Tenley-Friendship seniūnijose, anot straipsnio autoriaus, pakeitė pačias bjauriausias ir labiausiai pasenusias. Iš viso DC viešosios bibliotekos tinkle veikia 24 bibliotekos.

Architektai dizaino priemonėmis ar atsitiktinai sukūrė bibliotekas, kurių kiekviena savaip yra kviečiančios, rimtos ir įkvepiančios, panašiai kaip praeities bibliotekos, kurios prieš šimtmetį padėjo iškilti viduriniajai klasei iš triukšmingų susibūrusių masių.

Švarių linijų, elegantiškai šiuolaikiškus, patrauklios geometrijos pastatus dengia medžiagos, kurios derina industrinį blizgesį ir dėmesingumą aplinkai. Dėl skirtingų priežasčių šios bibliotekos išsiskiria iš aplinkos, tiek išsiskiria, kad vos tik metus į jas žvilgsnį lengvai į galvą ateina mintis biblioteka – lyg Andrew Carnegie statyti žinių rūmai dulkėtuose kaubojų miesteliuose ir besirandančiuose megapoliuose.

Šis kontrastas, sukuriantis stiprų jausmą atsiradusio naujumo, architektūriniu požiūriu yra geriausia , kas įvyko mieste per dešimtmečius.

Dar du filialai – Francis Gregory pietryčiuose, Washington Highlands pietvakariuose – bus atidaryti Davido Adjaye suprojektuotuose pastatuose. Taip pat planuojama šiais metais užbaigti ir du didelius renovacijos projektus – Mount Pleasant ir Petworth. Miesto bibliotekos vadovė Ginnie Cooper viliasi pasiekti daugiau, nors tam nėra palankios ekonominės sąlygos ir besikeičiančios miesto valdžios nuostatos.

Bibliotekos demokratijos žemėlapyje suteikia bendros žemės pojūtį, vietą, kur tradicinės savęs tobulinimo idėjos susipina su liberaliosiomis atvirtos prieigos ir lygių galimybių. Bibliotekas be paskaitų ar nurodymų ar pigios retorikos sukuria konsensusą ir pasiryžimą išlaikyti savivaldos vertybes.


*********
Versta iš Kennicott, Philip. One of the best things for D.C. in decades [interaktyvus]. The Washington Post. January 23, 2011. Prieiga per internetą: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/21/AR2011012100118.html [Žiūrėta 2011 m. sausio 24 d.]

Komentarai

  1. Super! Pažadu apžiūrėti ir pasidomėti BRX bibliotekomis.

    O, kad jau susirgau viena internetine liga, skiriu Jums stilingo tinklaraščio apdovanojimą be jokių įpareigojimų). Jūsų komanda - šaunuolė!

    http://lietuvos-vireja.blogspot.com/2011/01/zawadzka-has-got-style.html#more

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai