Aistės Lukoševičiūtės stažuotė Briuselyje

Kiekvienais metais Europos Sąjungos (ES) institucijos skelbia konkursus penkių mėnesių trukmės stažuotėms. Teikti paraiškas stažuotėms su stipendijomis (arba neapmokamas) turi galimybę tiek studijuojantys, tiek jau baigę studijas asmenys, įvairių sričių specialistai iš visų ES šalių, mokantys bent dvi oficialias ES kalbas. Visose institucijose konkursai yra skelbiami atskirai.

Man pavyko laimėti stažuotę vienoje iš ES Tarybos Generalinio sekretoriato bibliotekų, Briuselyje. Apie 50 stažuotojų dirbo skirtinguose Generalinio sekretoriato departamentuose ir skyriuose. Buvau vienintelė bibliotekininkė, dauguma kitų tai - politikai, teisininkai, ekonomistai, vertėjai ir kiti. Stažuotojams buvo organizuojama nemažai privalomų įvadinių paskaitų apie ES Tarybą, Ekonomikos ir Socialinių reikalų komitetą, Regionų komitetą ir kt. Tris dienas praleidome ir Strasbūre, kur lankėmės Europos Parlamente, Žmogaus Teisių Teisme, Europos Taryboje. Buvo organizuota ir įdomi ekskursija po miestą. Taip pat važiavome į Liuksemburgą, kur lankėmės Europos Teisingumo teisme ir Europos Komisijoje. Paskaita vyko ir Nato būstinėje, esančioje Briuselyje. Savarankiškai visada buvo galima apsilankyti ir kitose ES Tarybos, Komisijos, Parlamento ar kitų institucijų organizuojamose konferencijose ir seminaruose.

Dirbau ES Tarybos Generalinio sekretoriato Vertimų departamento Lingvistinėje bibliotekoje. Ši biblioteka yra specializuota - skirta šiame departamente dirbantiems vertėjams, terminologams, teisininkams – lingvistams, pagal kurių poreikius ir yra komplektuojamas fondas. Teko apsilankyti ir kitose ES Tarybos Generalinio sekretoriato bei ES institucijų bibliotekose, bendrauti su jose dirbančiais darbuotojais, pasidalinti darbo patirtimi.

Taigi, dalyvaudama šioje stažuotėje įgijau naujų profesinių įgūdžių bei įdomios patirties tarptautinėje aplinkoje. Įgijau gilesnį supratimą apie darbą specializuotoje bibliotekoje bei naujų žinių apie Europos institucijų struktūrą, veiklą, tikslus. Bet kokiu atveju bibliotekos yra svarbi šios didelės struktūros dalis.

Nuotraukose:
Stažuotojų būrys kartu su kuratorėm ir Europos Sąjungos prezidentu


Europos Sąjungos prezidento Hermano van Rompuy sveikinimas
ES Tarybos Generalinio sekretoriato Vertimų departamento Lingvistinė biblioteka


Pranešimo autorė: Aistė Lukoševičiūtė (vyr. Bibliotekininkė, Vartotojų aptarnavimo skyrius, Vilniaus universiteto biblioteka)

Komentarai

  1. Labai šaunu, kad kolegos išnaudoja įvairias galimybes. Man tai sukėlė mintį, kad bibliotekininkams būtina mokytis įvairių kalbų, be to, mokėti vien anglų nepakanka.Kaip sako mano sesė, anglų jau moka beveik visi, nieko nebenustebinsi ją mokėdamas. Nors, tiesa, Panevėžyje, turiu minty bibliotekoje, dar nereikia nė jos, nes nėra kur panaudoti:-)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai