Ar knygos gali pakeisti gyvenimą - bibliotekininkas kalėjime

Šių metų rudenį pasirodė įdomi ir netikėta knyga - bibliotekininko Avi Steinbergo, aprašiusio savo darbo Bostono Deer Island kalėjimo bibliotekoje, memuarai Running the books: the adventures of an accidental prison librarian.

Knygos autorius, Harvardo absolventas, vedamas savo "donkichotiškos" svajonės apie bibliotekininką - "kupino gatvių išminties, iš dalies - knygų žiurkės, iš dalies - blogo berniuką", atsidurė kalėjimo bibliotekoje. Kalėjimo kasdienybė ne itin optimistiška - knygos kietais viršeliais arba kompaktinės plokštelės draudžiamos, nes gali įgūdusiuose rankuose virsti ginklu. Tačiau kalėjime tvyrančioje izoliacijos ir nuobodulio atmosferoje, knyga ir skaitymas leido žmonėms užsikabinti, rasti paguodą.

Iš tiesų, šis pasakojimas ir paties autoriaus komentarai kartais šmaikštūs, kartais - ironiški, bet labai tikri. Tiems, kurie mėgsta kilnias istorijas ir laimingą pabaigą pacituoti autoriaus pasvarstymus, paskelbtus portale USA today:
Ar knygos gali pakeisti gyvenimą? Tai ne taip paprasta, - sako Stenbergas. Kartą jį grįžinėjusį iš kino teatro apšvarino pagrąsinus peiliu. Sugriebęs šiek tiek grynųjų, vagis, buvęs Deer Island kalinys, netikėtai atpažino jame "knygų vaikiną". Jei tai būtų įkvėpiantis filmas, rašo Steinbergas, vaikinas "turėtų grąžinti man visus pinigus, pravirkti ir padėkoti man už tai, kad juo tikėjau". Vietoj to, jis nubėgo tolyn sušukdamas: "Aš dar skolingas tau dvi knygas!"
(Ne)konferencijos socialiniame tinkle daug kalbėjome apie bibliotekininko švietėjišką vaidmenį - manau, ši knyga sukelia daug minčių šiuo klausimu, ypatingai apie tai, kad žmonės patys apsisprendžia dėl savo gyvenimo, neretai jų apsisprendimas gali mus nuvilti, arba nenuteikti entuziastingai - nes ne viskas klostosi pagal mūsų įsivaizduojamus standartus ir lūkesčius. Bet gal vistiek verta bandyti?

Parengta pagal:

From Harvard to prison: Librarian is armed with books [interaktyvus]. November 28 2010 [žiūrėta 2010 m. lapkričio 28 d.]. Prieiga per internetą: http://www.usatoday.com/life/books/reviews/2010-11-28-steinberg_N.htm

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai